Lunchbox z przegródkami dla dzieci – ranking śniadaniówek 2022

Lunchbox z przegródkami dla dzieci – ranking śniadaniówek 2022

Jeśli znalazłeś ten artykuł, to znaczy, że rozważasz zakup funkcjonalnej śniadaniówki dla swojej pociechy. To słuszna decyzja, biorąc pod uwagę fakt, że osoba, która planuje dawać dziecku domowe jedzenie do przedszkola, czy szkoły, musi rocznie zmierzyć się z przygotowaniem i spakowaniem około 180 posiłków. Wybrany przez nią lunchbox dla dzieci powinien więc być, przede wszystkim, dostosowany do tego, co będziemy pakować, łatwy w czyszczeniu i dobrej jakości.

W ofercie naszego sklepu internetowego od lat znajdują się, wybierane przez rodziców na całym świecie, lunchboxy dla dzieci. Zdecydowaliśmy się porównać najbardziej popularny obecnie typ produktów, jakim jest lunchbox z przegródkami, zwany również bento box. Mamy tutaj na myśli taką śniadaniówkę dla dziecka, która umożliwia spakowanie zróżnicowanego i zbilansowanego posiłku poprzez oddzielenie od siebie jego poszczególnych składowych.

Na co zwracać uwagę, wybierając lunch box dla dziecka

Jak wybrać dobrą śniadaniówkę? Kupując jakikolwiek lunchbox, warto zwrócić uwagę, czy pochodzi z pewnego źródła. Lunchbox bezpieczny dla dziecka powinien być dedykowany żywności i posiadać odpowiednie certyfikaty, oraz nie zawierać szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych typu BPA i ftalany. Do najbardziej popularnych i bezpiecznych materiałów wykorzystywanych przy produkcji lunchboxów zaliczamy: polipropylen, tritan, silikon, oraz stal 18/8 (306).

Na wybór bento box dla dziecka, warto poświęcić chwilę. Dobrej jakości, dopasowany do możliwości i potrzeb dziecka lunch box, potrafi naprawdę ułatwić codzienność. W oparciu o nasze wieloletnie doświadczenie, postanowiliśmy zgromadzić w jednym miejscu listę cech, na które powinno się zwrócić uwagę.

Kompleksowość – lunchboxy dla dzieci mają różną budowę, która wpływa na to, co można w nich przenosić i w jaki sposób. Na przykład: nie każdy pojemnik na żywność pomieści wypełnioną po brzegi smakowitościami bułkę kajzerkę, czy nie w każdym bento box przetransportujemy gorący posiłek.

Szczelność – kwestia dosyć oczywista. Jeśli planujemy pakować dziecku mokre owoce, czy warzywa, nie wspominając już o takich daniach, jak sałatka z sosem, jogurt, czy owsianka, to wybrany przez nas lunch box musi być szczelny. Gwarantują to zazwyczaj silikonowe uszczelki, chociaż nie każda śniadaniówka dla dziecka posiadająca uszczelki bywa szczelna, w związku z tym, zawsze warto poczytać opinie użytkowników lub zasięgnąć języka u sprzedawcy/producenta. Niezależnie od poziomu szczelności lunchboxa, w tego typu lunchboxach nie zaleca się przenosić typowych płynów, jak zupa, czy woda.

Łatwość obsługi – dzieci doskonalą swoje zdolności manualne w różnym tempie, w związku z tym istotną kwestią jest, by wybór rodzica padł na taki lunchbox, który właśnie jego dziecku nie sprawi żadnych problemów w kwestii otwierania i zamykania.

Sposób czyszczenia – pudełko śniadaniowe będzie użytkowane niemal codziennie, a co za tym idzie, również codziennie czyszczone. W zależności od naszych możliwości, potrzeb i zwyczajnej wygody, warto zwrócić uwagę, czy produkt ma pożądane przez nas elementy ułatwiające zachowanie pudełka w czystości, takie jak zaokrąglone przegródki, wyjmowane uszczelki, oraz, po prostu, możliwość mycia w zmywarce.

Wygląd – lunchbox ma się stać nieodłącznym elementem plecaka naszego dziecka i zachęcać je do spożywania przygotowanych przez nas posiłków, dlatego powinien, zwyczajnie, podobać się użytkownikowi. Ciekawy kształt, ulubiony kolor, dodatkowe akcesoria, czy możliwość spersonalizowania śniadaniówki to cechy które również warto brać pod uwagę przy wyborze śniadaniówki.

Każda z powyższych cech była brana pod uwagę przy wyłanianiu zwycięzcy rankingu lunchboxów dla dzieci. Materiał wykonania nie został wymieniony wśród tych atrybutów , ponieważ wszystkie dostępne w naszym sklepie lunchboxy są wysokiej jakości i nie zawierają szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych.

Lunchbox do szkoły – porównanie

Czym różnią się od siebie lunchboxy dla dzieci? Do naszego rankingu wybraliśmy sześć (właściwie siedem) śniadaniówek, dostępnych w naszym sklepie internetowym. Każdy z nich pozwala na oddzielenie od siebie poszczególnych składowych posiłku, niemniej robi to we własnym, niepowtarzalnym stylu.

Który lunchbox, według nas, najlepiej sprawdzał się rodzicom w roku 2022?

Dowiecie się niebawem, a na razie przyjrzyjmy się poszczególnym produktom, pod kątem wyróżnionych przez nas wcześniej cech.

Śniadaniówka dla dzieci Smash Bento

Pojemna i lekka śniadaniówka z przegródkami Smash Bento

KOMPLEKSOWOŚĆ 5/5

Pojemnik marki Smash składa się z trzech przegródek, w tym jednej – największej – wyposażonej w wyjmowaną tackę, która pozwala dodatkowo rozdzielić produkty piętrowo. Bez problemu zapakujemy do niego, w całości, dużą kanapkę, bazującą nawet na bajglu, czy kajzerce, warzywa, owoce i inne przekąski. 

SZCZELNOŚĆ 5/5

Tak, lunchbox jest szczelny - producent jest jej na tyle pewny, że wyróżnia tą cechę na opakowaniu.

ŁATWOŚĆ OBSŁUGI 4/5

Zamknięcie na trzy klamry zatrzaskowe jest mechanicznie proste, aczkolwiek wymaga użycia odrobiny siły.

SPOSÓB CZYSZCZENIA  4/5

Bento nadaje się do mycia w zmywarce na górnej półce, ale należy wziąć pod uwagę, że zajmie w niej stosunkowo dużo miejsca. Posiada zdejmowane uszczelki.

WYGLĄD 3/5

Tradycyjny, prostokątny, bez ozdób. Można go jednak spersonalizować, na przykład, dzięki dokupieniu rozmaitych akcesoriów do bento, takich jak widelczyki, czy wodoodporne naklejki.

CAŁKOWITA OCENA: 21/25

Lunchboxy z przegródkami Classic i Panino marki Yumbox

Płaskie śniadaniówki dla dzieci z przegródkami - marka Yumbox

KOMPLEKSOWOŚĆ  4/5

Bento boxy Classic i Panino są do siebie podobne z zewnątrz, różnią się natomiast liczbą przegródek umieszczonych na kolorowej tacce.

Model Yumbox Classic, zwany też Yumbox Original, posiada 6 przegródek i jest dedykowany fanom rozmaitych przekąsek (niewielkie przegródki nie zmieszczą standardowych kanapek, za to doskonale sprawdzą się przy mini placuszkach, pokrojonej tortilli, ciasteczkach, owocach, czy warzywach). Z kolei Yumbox Panino posiada 4 komory i do jednej z nich możemy zapakować kanapkę, czy inną, większą gabarytowo, potrawę. Pudełka na jedzenie Yumbox są stosunkowo płaskie, co sprawia, że zajmują niewiele miejsca w torbie i plecaku, ale należy też pamiętać, by żywność do nich pakowana nie była zbyt wysoka.

SZCZELNOŚĆ 5/5

Yumboxy to szczelne pudełka śniadaniowe. Dodatkowo każda z przegródek, zarówno w modelu Panino, jak i Classic, dokładnie przylega do pokrywki, dzięki czemu mamy pewność, że poszczególne składowe posiłku się nie zmieszają.

ŁATWOŚĆ OBSŁUGI 5/5

Proste zamknięcie w postaci jednej klamry zatrzaskowej. 

SPOSÓB CZYSZCZENIA 3/5

Korpus pojemnika na żywność należy myć ręcznie, tackę można umieścić w zmywarce na górnej półce. Uszczelka na pokrywce nie jest wyjmowana.

WYGLĄD 5/5

Płaskie kompaktowe pudełko w modnym, przykuwającym oko, żywym kolorze, skrywające w sobie tackę z przegródkami ozdobioną ciekawą grafiką.

CAŁKOWITA OCENA: 22/25

Lunchbox z termosem OmieBox od Omie

OmieBox lunchbox do szkoły z termosem produkt typu 2w1


KOMPLEKSOWOŚĆ 5/5

Lunchbox został wyposażony w trzy komory, termos na obiad, oraz wyjmowany separator. W zależności od potrzeb w największej komorze można umieścić znajdujący się w zestawie termos obiadowy, lub, na przykład sporej wielkości kanapkę, czy inne, większe danie. Wyjmowany separator umożliwia podzielenie jednej z dwóch pozostałych komór. Kształt śniadaniówki umożliwia noszenie jej, niczym małej walizki, w ręku. Bento box można dodatkowo wyposażyć w dedykowane akcesoria tej samej marki, jak sztućce OmiePod, czy pojemniczki OmieDip.

SZCZELNOŚĆ 5/5

Tak, lunchbox jest szczelny, po umieszczeniu na jego pokrywce dedykowanej uszczelki, znajdującej się w zestawie. Dodatkowo każda z przegródek dokładnie przylega do pokrywki, dzięki czemu mamy pewność, że poszczególne składowe posiłku się nie zmieszają.

ŁATWOŚĆ OBSŁUGI 5/5

Proste zamknięcie w postaci jednej klamry zatrzaskowej

SPOSÓB CZYSZCZENIA 3/5

OmieBox należy myć ręcznie. Produkt (zarówno cały lunchbox, jak i termos na jedzenie) posiada zdejmowane uszczelki.

WYGLĄD 5/5

Kwadratowy lunchbox marki Omie został wyposażony w uchwyt, dzięki czemu przypomina niewielką walizeczkę. Jest dostępny w pięciu kolorach, można go dodatkowo wyposażyć w dedykowane akcesoria tej samej marki, jak sztućce OmiePod, czy pojemniczki OmieDip.

CAŁKOWITA OCENA: 23/25

Modułowe pojemniki Snack Tubes marki Smash


Piętrowe pojemniczki na jedzenie dla dzieci - marka Smash
KOMPLEKSOWOŚĆ 3/5

Pojemniczki występują w wersji Double (2 x 250 ml) lub Triple (3 x 165 ml). Zarówno podwójne, jak i potrójne można ze sobą łączyć. Nie jest to klasyczna śniadaniówka na kanapki, stąd niższa ocena, ale sprawdzi się doskonale jako lunchbox do transportowania twarożku z warzywami, zimnej owsianki, warzyw z hummusem, placuszków, wrapów, czy sushi. Dużym atutem produktu jest jego modułowość, możliwość dostosowania do bieżących potrzeb, oraz fakt, że w postaci mini-wieży da się je zmieścić w bocznej kieszeni plecaka.

SZCZELNOŚĆ 5/5

T
ak, pojemniczki są szczelne. Szczelność uzyskuje się, dzięki ich odpowiedniemu zamknięciu, to znaczy dokręcania do momentu usłyszenia charakterystycznego kliknięcia.

ŁATWOŚĆ OBSŁUGI 4/5

Zamknięcie typu „słoik” - proste użytkowanie polegające na odkręcaniu i zakręcaniu. Warto uczulić dziecko, na charakterystyczny, zapewniający pojemniczkom szczelność, dźwięk w postaci kliknięcia.

SPOSÓB CZYSZCZENIA  3/5

Pojemniczki wykonane są z materiału nadającego się do mycia w zmywarce. Niewielkim mankamentem jest fakt, że wyjątkowo lekkie nakrętki najlepiej ustabilizować, na przykład w koszu na sztućce, aby siła wody nie przemieszczała ich po całej maszynie, a na spodzie ustawionych do góry nogami korpusów podczas procesu mycia potrafi pozostać woda.

WYGLĄD 4/5

Modułowe, nakręcane na siebie pojemniczki, dzięki czemu mogą stworzyć mini-wieżę. Wersję Double i Triple można ze sobą łączyć.

CAŁKOWITA OCENA: 19/25

Bento box dla dzieci Monbento Tresor

KOMPLEKSOWOŚĆ 4/5

Dwupoziomowy lunchbox składający się ze szczelnej dolnej komory, oraz dwóch umieszczonych na pięterku pojemniczków, które można ze sobą nosić, ale można też przeznaczyć pięterko, na przykład na wrapa, placuszki, czy kanapkę.

SZCZELNOŚĆ 4/5

Szczelna jest tylko dolna część lunchboxa. Pojemniczki można wykorzystać, na przykład na jogurt, ale tylko, jeśli mamy pewność, że całość będzie przenoszona tylko w pozycji pionowej.

ŁATWOŚĆ OBSŁUGI 4/5

Sam bento box marki Monbento wyposażony jest w prosty w obsłudze klips, natomiast trochę kłopotu może sprawić fakt, że aby zamknąć pudełko, należy w odpowiedni sposób ustawić pojemniczki.

SPOSÓB CZYSZCZENIA 4/5

Lunch box można myć w zmywarce na górnej półce. Z naszych doświadczeń wynika, że dobrze na czas mycia wyjąć kartonikowe ozdoby z okienka śniadaniówki, a przynajmniej upewnić się, że samo okienko jest dobrze dokręcone, w innym przypadku ozdobny kartonik może zamoknąc.

WYGLĄD 5/5

Niebanalny, wyróżniający się na tle innych lunchboxów kształt, przypominający skrzynię skarbów. Pudełko można personalizować, dzięki okrągłym obrazkom, które można umieszczać w okienku umieszczonym na górze produktu. Śniadaniówka dostępna jest w wielu wzorach, często limitowanych, i kolorach.

CAŁKOWITA OCENA: 21/25

Pojemnik z wkładem chłodzącym Carl Oscar Wisdom


KOMPLEKSOWOŚĆ 5/5

To śniadaniówka na każdą porę roku, ale szczególnie docenia się ją latem, ze względu na możliwość wykorzystywania wkładu chłodzącego.

Lunchbox Wisdom wyróżnia mnogość dołączonych akcesoriów - oprócz wkładu chłodzącego, w zestawie znajdziemy dodatkowy pojemniczek ułatwiający rozdzielenie składowych posiłku w razie potrzeby, oraz praktyczny łyżko-widelec (spork).

SZCZELNOŚĆ 3/5

Lunch box zda egzamin przy przenoszeniu kanapek, warzyw, czy owoców, natomiast nie jest całkowicie szczelny.

ŁATWOŚĆ OBSŁUGI 4/5

Bento box zamykany jest na dwie klamry, które należy zatrzasnąć. Aby zatrzask zaskoczył pokrywka musi być równo ułożona.

SPOSÓB CZYSZCZENIA 4/5

Dozwolone jest mycie w zmywarce na górnej półce. Lżejsze elementy warto ustabilizować, na przykład w koszu na naczynia, aby siła wody nie przemieszczała ich w maszynie. 

WYGLĄD 4/5

Prosty kształt, elegancki dobór kolorów oraz zdobienie w postaci unikalnych ilustracji z osadzonymi w nich runami nordyckimi.

CAŁKOWITA OCENA: 20/25

Najlepszy lunch box dla dziecka - podsumowanie

W tym roku zwycięzcą w kategorii lunchboxów dla dzieci został OmieBox, co zresztą potwierdzają wyniki sprzedaży. Nic dziwnego – śniadaniówka dla dzieci, która pozwala na jednoczesne przenoszenie ciepłych i zimnych produktów, okazała się odpowiadać potrzebom wielu rodziców i, na chwilę obecną, nie ma, pod tym kątem, konkurencji na rynku. Ponadto, abstrahując już od funkcji podtrzymywania ciepła, OmieBox to naprawdę dobrze zaprojektowany lunchbox z przegródkami, który można dopasować do bieżących potrzeb.

Uważamy jednak, że kilka pozycji z rankingu również zasługuje na wyróżnienie, ze względu na ich szczególne atrybuty.

Zajmujący niewiele miejsca pojemnik na pełnowartościowy posiłek, kompaktowa śniadaniówka dla dzieci, płaski lunchbox - w tej kategorii zdecydowanie przodują pudełka śniadaniowe marki Yumbox

W kwestii lekkości, oraz prostoty pomysłu, prym, z całą pewnością, wiodą nakręcane na siebie pojemniczki Snack Tubes.

Jako dobry, tani lunchbox, czy, po prostu niedroga, szczelna śniadaniówka dla dzieci, sprawdzi się Smash Bento.

I wreszcie, choć to nie jest jego jedyny atut, w kwestii wyglądu warto przyjrzeć się Monbento Tresor – to naprawdę przykuwający oko lunchbox dla dzieci wykonany z ogromną dbałością o detale.. I chyba to nie tylko nasza opinia – projekt podoba się na tyle, że został laureatem prestiżowej nagrody If Design Award.

Na zakończenie przedstawiamy krótką tabelkę z parametrami poszczególnych lunchboxów dla dzieci, która - mamy nadzieję - ułatwi Państwu dokonanie wyboru. Jeśli mają Państwo jakieś pytania, prosimy się nie wahać i skontaktować z nami telefonicznie, na czacie lub za pośrednictwem maila.


Porównanie parametrów lunchboxów dla dzieci - tabelka









Konkurs. Wygraj ekologiczny lunchbox OmieGo Bio!

Konkurs. Wygraj ekologiczny lunchbox OmieGo Bio!

OmieGo Bio - bento box dla dzieci i dorosłych


OmieGo Bio to pojemnik na jedzenie wyprodukowany przez firmę Omie, której śniadaniówka dla dzieci OmieBox, łącząca w sobie lunchbox z przegródkami oraz termos obiadowy, cieszy się popularnością na całym świecie.

Lunch box OmieGo Bio dedykowany jest starszym dzieciom, którym OmieBox już nie wystarcza, oraz osobom dorosłym. Składa się z trzech modułów w postaci pojemników na jedzenie, które, odpowiednio połączone, tworzą stabilną całość. Koniec z nieporządkiem w torbie, czy plecaku :)

OmieBox modulowy lunchbox dla dzieci i doroslych koralowy
Wszystkie pojemniki tworzące bento box łatwo otworzyć i zamknąć. Każdy jest całkowicie szczelny, każdy można nosić pojedynczo i każdy nadaje się do mikrofalówki, zmywarki oraz zamrażarki.

Zaletami lunchboxa OmieGo Bio jest jego lekkość, modułowość pozwalająca na dostosowanie do bieżących potrzeb (jeszcze więcej możliwości daje posiadanie dwóch pojemników) oraz sprzyjanie środowisku, o czym mowa w dalszej części artykułu.


Ekologiczny lunchbox

Bento box OmieGo Bio jest wykonany z bioplastiku produkowanego przy użyciu materiałów pochodzenia roślinnego. Jego wyrób pozostawia o połowę mniejszy ślad węglowy, niż wyrób zwykłego tworzywa sztucznego.

Warto również podkreślić, że użyty do produkcji lunchboxa OmieGo bioplastik jest wolny od BPA i ftalanów, związków chemicznych szkodliwych dla zdrowia


Wygraj bento box OmieGo Bio - konkurs "Lunchbox dla każdego"

W dniach 15-22 maja 2022 roku masz możliwość wygrać OmieBox Bio w wybranym przez siebie kolorze (Mist, Stone lub Coral). Konkurs odbywa się na na Instagramie, a aby wziąć w nim udział, wystarczy, że:

1. Opublikujesz na swoim profilu na Instagramie zdjęcie własnoręcznie przygotowanego posiłku, który chciałabyś/chciałbyś zapakować do OmieGo Bio

2. Do zdjęcia dodasz hashtagi #ChceToDoOmieGo #jemzdrowo

3. Oznaczysz zdjęcie profilem @twojlunchbox (będzie nam miło, jeśli również zaobserwujesz ten profil).

Biorąc udział w konkursie, akceptujesz poniższy regulamin.

REGULAMIN KONKURSU

„Lunchbox dla każdego"

1. Organizatorem, administratorem i fundatorem nagród jest firma SmartBox Sp. z o.o., ul. Mierosławskiego 17. 01-549 Warszawa.

2. Konkurs „Lunchbox dla każdego" ma charakter ogólnopolski i trwa od dnia 15-05-2022 do 22-05-2022 do końca dnia.

3. Warunkiem udziału w konkursie jest posiadanie konta na Instagramie. Konkurs odbywa się na profilu: twojlunchbox

4. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy opublikować na swoim profilu na Instagramie zdjęcie własnoręcznie przygotowanego posiłku, który chciałabyś/chciałbyś zapakować do OmieGo Bio, dodać hashtagi #ChceToDoOmieGo #jemzdrowo i oznaczyć zdjęcie profilem @twojlunchbox (będzie nam miło, jeśli również zaobserwujesz ten profil).

5. Jedna osoba może zamieścić więcej, niż jedno, zdjęcie.

6. Zwycięzca konkursu, którego zdjęcie najbardziej spodoba się Jury, zostanie wyłoniony spośród uczestników, którzy spełnili warunki niniejszego regulaminu. Nagrodą dla laureata jest pojemnik OmieGo Bio w wybranym przez niego kolorze dostępnym w sklepie internetowym umiejscowionym na stronie: www.twojlunchbox.pl.

7. Wynik zostanie ogłoszony na Instagramie, na profilu twojlunchbox w dniu 24.05.2022 r.

8. Nagrody zostaną wysłane w ciągu 7 dni od daty otrzymania danych adresowych od zwycięzcy, po zakończeniu konkursu i ogłoszeniu wyniku.

9. Aby otrzymać nagrodę, laureat powinien przesłać swoje dane adresowe drogą mejlową na adres biuro@twojlunchbox.pl lub za pośrednictwem wiadomości na Instagramie maksymalnie w ciągu 7 dni po ogłoszeniu wyników.

10. Nie ma możliwości wymiany nagrody na środki pieniężne.

11. Serwis Instagram udostępnia wyłącznie instrukcję, dzięki której możliwa jest organizacja konkursu. Serwis ten nie sponsoruje, ani nie uczestniczy w organizacji konkursu, nie ponosi też odpowiedzialności za jakiekolwiek działania Organizatora i konsekwencje wynikające z przeprowadzenia konkursu na łamach serwisu.

12. W konkursie może wziąć udział osoba pełnoletnia, która posiada profil w serwisie Instagram

13. Biorąc udział w konkursie wyrażasz zgodę na upublicznienie swojej nazwy użytkownika na profilu na Instargramie: twojlunchbox (tylko w celu ogłoszenia wyniku).

14. Konkurs nie podlega zatwierdzeniu w trybie określonym w ustawie z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. z 2009 r. Nr 201, poz. 1540 z późn. zm.). Organizator oświadcza, że Konkurs nie jest grą losową, loterią fantową, zakładem wzajemnym, loterią promocyjną, której wynik zależy od przypadku, ani żadną inną formą przewidzianą w ustawie z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.

15. Zgodnie z art. 13 RODO (Rozporządzenia UE 2016/679 z 27 kwietnia 2016) informuje się, iż Administratorem danych jest SmartBox Sp. z o.o., ul. L. Mierosławskiego 17, 01-549 Warszawa. Dane osobowe przetwarzane są w celu uczestnictwa w konkursie, w tym wydania nagrody. Podstawa prawną przetwarzania danych osobowych jest akceptacja warunków uczestnictwa w konkursie (forma zawarcia umowy). Dane osobowe mogą być przekazywane organom publicznym na mocy obowiązujących przepisów prawa. Dane osobowe mogą być ujawniane procesorom, czyli podmiotom przetwarzającym na zlecenie Administratora Danych. Dane osobowe zawarte w umowie przetwarzane będą przez okres wynikający z obowiązujących przepisów prawa Informuje się o prawie dostępu do swoich danych osobowych, prawie do ich sprostowania oraz ograniczenia przetwarzania. Informuje się o prawie wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych a także do prawa przenoszenia danych. Informuje się o prawie wniesienia skargi do organu nadzorczego. Organem nadzorczym jest Generalny Inspektor Ochrony Danych osobowych z siedzibą przy ul. Stawki 2 w Warszawie (oraz organowi będącemu po 25 maja 2018 jego następcą). Podanie danych osobowych jest warunkiem uczestnictwa w konkursie. Niepodanie danych osobowych będzie skutkowało brakiem możliwości wzięcia udziału w konkursie.

Butelka z tritanu na koktajl owocowy lub warzywny

Najlepsze butelki na smoothie, koktajl lub shake

Dlaczego warto pić koktajle?

Badania pokazują, że codzienne spożywanie wystarczającej ilości owoców i warzyw zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. 

Smoothie / koktajl to sposób na zwiększenie dziennego spożycia owoców i warzyw. Można do niego przemycić prawie każdy owoc i wiele warzyw, jednocześnie sprawiając, że będą dobrze smakować. Dlatego tak wiele osób wprowadza na stałe koktajle do swojej diety i chce je spożywać regularnie, również w pracy, czy szkole. I tutaj dochodzimy do pytania: jak najlepiej przetransportować koktajl domowej roboty?

Butelka na smoothie - jak wybrać najlepszą?

Dobra butelka na koktajl musi być, przede wszystkim, szczelna i wykonana z wysokiej jakości materiałów, by mogła służyć nam przez lata. Pozostałe cechy, takie jak konstrukcja, czy materiał wykonania, to już kwestie indywidualnych potrzeb i upodobań, nad którymi pochylimy się w dalszej części tekstu, opierając się na przykładach.

Wśród butelek na koktajle możemy wyróżnić takie wykonane z tworzywa sztucznego, szklane butelki oraz butelki stalowe.

Butelki na koktajl wykonane z tritanu

Butelki na smoothie wykonane z tworzywa sztucznego są popularne ze względu na stosunkowo niską wagę i przystępną cenę. Niestety, te wykonane z gorszej jakości materiałów, szybko przechodzą zapachem transportowanych koktajli i, z czasem, coraz trudniej pozbyć się owych aromatów.

Dlatego, fani lekkich butelek, decydując się na zakup pojemnika do transportowania smoothie z tworzywa sztucznego, powinni rozważyć, by był to tritan - wysokiej jakości materiał przypominający z wyglądu szkło, lekki, bezpieczny dla zdrowia i, przede wszystkim, nie powodujący zmiany smaku transportowanych produktów.

Nasi klienci najczęściej sięgają po tritanowy bidon na smoothie w postaci: Aladdin Aveo oraz Monbento Positive - ten pierwszy model ze względu na , łatwość czyszczenia i szeroki wlew, ten drugi wybierany pod kątem prostoty konstrukcji i kompaktowych rozmiarów w porównaniu do innych butelek o tej samej pojemności.

Butelka na koktajle Aladdin Aveo

Butelki na koktajle lub smoothie Monbento

 

Szklane butelki do noszenia smoothie

Butelki wykonane ze szkła cieszą się ogromną popularnością wśród koneserów smaku. Wiele osób ma wątpliwości co do szklanych butelek - wydają się im stosunkowo kruche i ciężkie. Warto jednak wziąć pod uwagę, że istnieje szkło borokrzemowe: stosunkowo lekkie, wytrzymałe i odporne na różnice temperatur.

Butelki ze szkła borokrzemianowego sprawdzą się idealnie przy transporcie soków, koktajli, smoothie, czy shake'ów. Jeśli nie chcesz, by Twój ulubiony koktajl w jakikolwiek sposób stykał się z tworzywem sztucznym - przy wyborze butelki zwróć uwagę na nakrętkę - odpowiednia będzie cała stalowa lub wyposażona w stalową wypustkę (Iris Vidrio, Black+Blum Glass Water).

Szklane butelki w kolorowym, silikonowym etui - Black+Blum

Ciekawą propozycję dla wielbicieli koktajli w szklanych butelkach ma również marka Lekue - szklane butelki To Go mają odkręcane dno, dzięki czemu wyjątkowo łatwo je napełnić, jak i dokładnie umyć.


Termiczna butelka na koktajle

Stalowe butelki wyposażone w podwójne, izolowane próżniowo ścianki sprawdzają się doskonale jako pojemniki na koktajle, a szczególnie da się je docenić w upały., gdyż podtrzymają temperaturę zawartości przez dłuższy czas.

Jako że trudno je dokładnie umyć (ich nieprzezroczystość tego nie ułatwia), w przypadku transportowania soków, smoothie, czy koktajli warto wybierać butelki termiczne z szerokim wlewem jak, na przykład, Kambukka Reno ( producent ma w swojej ofercie również butelki z tritanu, które także idealnie nadają się do transportowania gęstszych płynów).

Stalowa butelka termiczna w kwiaty - Kambukka

Butelka na koktajl, shaker, kubek ze słomką - wady i zalety

Shaker na koktajle to najczęściej jeden z pierwszych wyborów - najprostsze shakery na smoothie można kupić za niewielkie pieniądze, a dodatkową zaletą jest ich łatwe czyszczeniu. Niestety,  bywają nieszczelne, a ich konstrukcja powoduje, że łatwo się oblać zawartością, podczas spożywania płynnego posiłku. Mają również stosunkowo mało kompaktowe gabaryty, co utrudnia ich wygodny transport.

Kubki ze słomką sprawdzają się świetnie, jeśli chodzi o spożywanie smoothie. Pozwalają na delektowanie się tym płynnym posiłkiem oraz znakomicie chronią przed oblaniem. Należy jednak wziąć pod uwagę, że jeśli kubek na koktajl nie został wyposażony w funkcję schowania słomki na czas transportu (jak na przykład Stanley bidon termiczny ze słomką), nie przeniesiemy go w plecaku lub torebce do miejsca przeznaczenia, a samo czyszczenie słomki bywa czasochłonne, o ile nie posiadamy odpowiednich akcesoriów.

Butelki, czy bidony na smoothie również mają wiele zalet - są szczelne, zwykle kompaktowe i zajmują stosunkowo niewiele miejsca. Istotnym jest jednak, by dysponowały szeroki wlewem - źle zblendowany owoc lub kawałek warzywa potrafi utknąć w wąskiej szyjce klasycznej butelki. Wąska szyjka znacznie też utrudnia dokładne czyszczenie.

Wybierając produkt do transportowania koktajli zawsze należy się kierować indywidualnymi potrzebami. Jeśli macie jakieś pytania, zapraszamy serdecznie do zadania ich na naszym czacie, przez telefon, lub przesłania ich na nasz adres e-mail - z przyjemnością udzielimy odpowiedzi.

Widelczyki do bento dla dzieci - kotki

Foremki silikonowe w bento box - jakie gadżety ucieszą Twoje dziecko?

Poznajcie, sprawdzone przez wielu rodziców, akcesoria i ozdoby do bento przydatne do zapakowania rozmaitych przekąsek lub głównego dania przy włożeniu w to minimalnego wysiłku. Zobaczycie, że dzięki nim, jedzenie poza domem stanie się wspaniałą przygodą, a Wasze dzieci pokochają swoje lunchboxy na nowo.
pojemniki na jedzenie

WIELKANOCNE OBRZĘDY

Święta Wielkanocne są bardzo barwnymi świętami, mają bogatą tradycję i wiele obrzędów związanych z jedzeniem i nie tylko. Święta rozpoczynamy oczywiście od Wielkiego tygodnia, który przypada w Niedziele Palmową, kiedyś nazywano ją wierzbną niedzielą od gałązek wierzby. Palmy ozdabiało się gałązkami, kwiatami, mchem czy kolorowymi piórami a poświęconą biło się domowników by zapewnić im spokój i szczęście cały rok. Tradycyjnie do dzisiaj zabieramy się za domowe porządki, wymiatając z domów i mieszkań zimę a wraz z nią wszelkie choroby.

Kolejnym ważnym dniem Wielkiego Tygodnia jest Wielka Środa. Młodzież, zwłaszcza chłopcy, topili tego dnia Judasza. Ze słomy i starych ubrań robiono wielka kukłę, którą następnie wleczono na łańcuchach po całej okolicy. Przy drodze ustawiali się gapie, którzy okładali kukłę kijami. Na koniec wrzucano „zdrajcę” do stawu lub bagienka. Wymierzanej w ten sposób sprawiedliwości stawało się zadość. Wiele tych obrzędów… grzechotanie kołatkami przez dzieciaki  czy wieszanie śledzia to tylko nieliczne tradycje jakie przekazywali nam dziadkowie. Oczywiście ciągle malujemy  ogromne ilości pisanek po to by w dzień Wielkiej nocy zasiąść do stołu. Są też zabawy przyz stole... Można walczyć na jajka - każdy ma przyporządkowaną ilość pisanek i turla po kolei wraz z przeciwnikiem,  jajkoturla się  tak długo aż nie pęknie uderzając o jajko przeciwnika.

Święta to wyjątkowy czas kiedy godzinami mozna siedzieć przy rodzinnym stole, rozmawiając, śmiejąc się i bawiąc! Kiedy miaszkamy daleko od siebie może warto przygotować jakąś swoją potrawę, zapakować  w termos i zrobić niespodziankę bliskim.

Jakie tradycje goszczą w Waszych domach? Czy nadal malujecie lub drapiecie pisanki? A jak obchodzicie lany poniedziałek? Pamiętajmy, że według tradycji zmoczone panny mają większe szanse na zamążpójście. I nie warto się gniewać,  bo jeśli któraś się obrazi, nieprędko znajdzie męża ;) 

BIZNESOWY LUNCH

BIZNESOWY LUNCH

NOWOJORSKI „POWER LUNCH” - SIŁA LUNCHU

Określenie „power lunch” po raz pierwszy pojawiło się w magazynie Esquire w 1979 roku w artykule poświęconym restauracji Grill Room w hotelu Four Seasons w Nowym Jorku. Z czasem pojęcie to stało się bardzo popularne, ponieważ lunch stawał się nieodłączną częścią dnia pracy zabieganych nowojorczyków. W mieście, którym najważniejsza jest szybkość, czas stał się dobrem luksusowym, a biznesmeni, których status społeczny uwolnił z rygoru przestrzegania ściśle określonej pory lunchu stworzyli rytuał jadania obiadu w środku dnia z kolegami po fachu.

Pierwowzór „power lunch’u” został stworzony już w 1830 roku przez restaurację Delmonico’s, gdzie serwowano wyrafinowaną kuchnię w wytwornych wnętrzach i znakomitej lokalizacji w centrum dzielnicy biznesu. Ta kombinacja czynników jest kluczowa po dziś dzień, a w miarę upływu lat tysiące innych restauratorów zaczęło naśladować ten styl podawania posiłku. „Power lunch” nie stał się jednak domeną wyłącznie bogatych mężczyzn w drogich garniturach, którzy go pierwotnie rozsławili. W Nowym Jorku zawsze kłębiły się liczne grona wpływowych ludzi – artystów, polityków, pisarzy i wszelkiej maści twórców i buntowników. Spotkania w porze lunchu stały się typowo nowojorską okazją do nawiązywania kontaktów, oceny konkurencji i zapewnienia sobie „miejsca przy stole” w ogarniętym gorączką mieście. 

DAMSKI "POWER LUNCH"

W 1868 roku Jane Cunningham Croly – znana redaktorka i dziennikarka poprosiła o zaproszenie jej na uroczystą kolację ku czci Karola Dickensa organizowaną przez New York Press Club. Została wyśmiana, ponieważ w owych czasach nie do pomyślenia było, aby kobieta uczestniczyła w takiej uroczystości. Miesiąc później Jane założyła pierwszy amerykański klub kobiet, mający na celu zrównanie statusu kobiet i mężczyzn - Sorosis. Członkinie spotkały się na lunch w słynnej restauracji Delmonico’s. Miejsce wybrały właśnie z tego względu, że restauracja ta, podobnie, jak inne eleganckie nowojorskie lokale, nie obsługiwała kobiet niebędących w towarzystwie mężczyzny. Zatem zjedzenie lunchu w tym miejscu stało się pierwszym sukcesem odniesionym przez klub przedsiębiorczych dam.

RESTAURACJA SADI'S

Kiedy Vincent Sardi otworzył swoją pierwsza restaurację w 1927 roku w nowojorskiej dzielnicy teatrów, od początku planował ściągnięcie do lokalu ówczesnych celebrytów. W tym celu zapraszał do siebie krytyków teatralnych, dziennikarzy i agentów prasowych, dla których później Sardi’s stała się stałym miejscem spotkań w porze obiadowej. Rosyjski artysta Alex Gard rysował karykatury gości, które Sardi umieszczał następnie na ścianach restauracji. Ponieważ wśród gości odwiedzających restaurację było coraz więcej osób z teatralnego światka, Sardi zatrudnił Garda, aby nadal rysował swoje karykatury. W ten sposób na ścianach zgromadzono kolekcję karykatur gwiazd – aktorów i aktorek, piosenkarzy i piosenkarek, pisarzy i pisarek. Z czasem karykatury te stały się wizytówką lokalu. Po śmierci Garda właściciel restauracji zatrudnił kolejnego karykaturzystę, potem kolejnego i do dziś na ścianach restauracji pojawiają się nowe rysunki.

JOE BAUM - MISTRZ "POWER LUNCHU"

Joe Baum, restaurator, którego najbardziej znane dzieła to: the Four Seasons, the Forum of the Twelve Ceasars, Windows of the World, czy Rainbow Room, żył w latach 1920- 1998. Jego lokale słynęły ze wspaniale zaprojektowanych wnętrz, oryginalnego menu i wyśrubowanych cen. Baum latami był dla nowojorczyków niekwestionowanym mistrzem organizacji wykwintnych kolacji w Mieście – od lat 50-tych aż do lat 80-tych XX wieku. Wprowadził do swych restauracji styl „teatralny”, nadal popularny w najelegantszych lokalach Nowego Jorku. 

THE ALGONQUIN

Wiosną 1919 roku grupa przyjaciół zebrała się na lunch w hotelu Algonquin przy West Street w Nowym Jorku, nieopodal redakcji prasowych i teatrów, w których na co dzień pracowali. Tydzień później spotkanie znów się powtórzyło, i tydzień później też, wreszcie lunch w

Algonquin stał się stałym punktem rozkładu dnia w dziennikarskich kręgach w latach 20-tych XX wieku. Być może chodziło o pyszne jedzenie, ale bardziej prawdopodobne, że o towarzystwo tych wszystkich krytyków, felietonistów, pisarzy i wydawców, którzy podczas tych spotkań tworzyli nowy rodzaj amerykańskiego humoru. Niektórzy z nich, na przykład Dorothy Parker, czy Alexander Woollcott od początku znani byli ze swych ostrych wypowiedzi i wyrazistych poglądów, inni wypracowali swój styl w Algonquin. Wreszcie jeden z uczestników spotkań, Harold Ross, w 1925 roku założył pismo The New Yorker, które stało się ich naturalną przystanią. Odważna satyra i poczucie humoru, ironiczne podejście do wielu spraw, sformułowane w perfekcyjnej angielszczyźnie – tak brzmiały rozmowy w Algonquin i tak brzmiały później artykuły publikowane w The New Yorkerze. Ponad 85 lat później styl ten nadal dominuje w tym piśmie.

PIERWSZE LUNCH BOXY

PIERWSZE LUNCH BOXY

Krótka historia lunch boxa

Lunch box to pojemnik służący do przechowywania jedzenia, który można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Ludzie od wieków korzystali z czegoś w rodzaju pudełek do noszenia posiłków , ale dopiero, gdy zaczęto wykorzystywać  puszki po tytoniu w charakterze pojemników na jedzenie, a następnie, na początku XX wieku, ozdabiać je litografiami , pojemniki na jedzenie stały się samodzielnym produktem rynkowym. Klasyczny zestaw lunchowy składa się z pojemnika i bidonu, jednak kultura masowa spopularyzowała nazwę  „lunch box”. Z pojemników najczęściej korzystały dzieci, zabierając w nich drugie śniadanie do szkoły - popularna nazwa tego typu lunch boxów to "śniadaniówka". Najpopularniejszą formą śniadaniówki jest niewielki pojemnik zamykany na klamry i wyposażony w rączkę, często ozdobiony kolorowymi obrazkami, na przykład postaci z telewizyjnych programów dla dzieci. 

Początki

Pierwsze lunch boxy pojawiły się w połowie XIX wieku. Początkowo miały formę plecionych koszyków z rączką - jedzenie zawijano w chusteczkę. Zamożniejsi korzystali z drewnianych pudełek. W miarę rosnącej industrializacji, gdy Amerykanie zaczęli masowo pracować w fabrykach , jedzenie posiłków w domu w ciągu dnia stało sie  niemożliwe, dlatego pojawiła się potrzeba posiadania pojemnika, w którym można by przetransportować  jedzenie, jednocześnie je chroniąc. Lunch boxy były wytwarzane z różnych materiałów . Śniadaniówki – zwykle z plastiku lub winylu, a lunch boxy dla dorosłych – zwykle z metalu np.  cyny lub aluminium, ponieważ musiały być wytrzymałe. Pierwszy aluminiowy lunch box został stworzony przez górnika z Ontario, Leo Maya w 1954 roku po tym, jak niechcący roztrzaskał on swój lunch box z cyn

Jak zachęcić dzieci...

Lunch box z wizerunkiem chronionym prawami autorskimi po raz pierwszy pojawił się na rynku w 1935 roku i przedstawiał Myszkę Miki. Była to owalna, metalowa śniadaniówka z litografią wyposażona w wyciąganą przekładkę w środku. Nie miała bidonu do kompletu, ale miała rączkę. W 1950 roku firma Aladdin Industries stworzyła pierwszy lunch box dla dzieci prezentujący postaci z programu telewizyjnego o legendarnym kowboju - Hopalong Cassidy. Zestaw lunchowy Hopalong Cassidy, zwany zdrobniale „Hoppy” szybko stał sie dla firmy Aladdin prawdziwą żyłą złota. Został wprowadzony na rynek na początku roku szkolnego w 1950 roku, a jego sprzedaż tylko w pierwszym roku wyniosła 600.000 egzemplarzy zestaw kosztował 2,39 USD). Lata 50-te to czas niesamowicie dynamicznego rozwoju telewizji. Przedsiębiorcy wyczuli, że pojawiła się okazja do wzbogacenia i zakładali coraz więcej firm produkujących lunch boxy.

Z czego...

Tworzywo sztuczne początkowo używane było do produkcji uchwytów lunch boxów, ale później zaczęto z niego produkować całe pojemniki. Pierwszy plastikowy lunch box z wyprofilowanego tworzywa sztucznego powstał w latach 60-tych, a w 1959 roku pojawiły się pojemniki winylowe. W latach 50-tych, 60-tych, 70-tych i 80-tych lunch boxy były jednak głównie produkowane z wytłaczanego we wzory metalu. W latach 60-tych lunch box zaczął ewoluować. Zaczęto dołączać do niego butelkę próżniową, której forma również przeszła ewolucję przez kolejne dekady. Butelki próżniowe początkowo wykonane były ze stali, w środku wykończone szkłem, korkiem lub gumą, a ich kubeczki-zakrętki - z bakelitu. W późniejszych latach bidony zaczęto produkować z tworzywa sztucznego wykorzystując piankę izolacyjną zamiast próżni. Firma Aladdin produkowała szklane wnętrza butelek aż do lat 70-tych, ale później również zastąpiła je tworzywem sztucznym. W latach 90-tych najbardziej popularne stały się pojemniki wytwarzane metodą natryskową  z tworzyw sztucznych.

Lunch boxy teraz...

Obecnie lunch boxy produkuje się najczęściej z wysokiej jakości tworzywa sztucznego np. polipropylenu i wyposaża w piankową izolację. W efekcie obecne lunch boxy znacznie lepiej utrzymują temperaturę jedzenia, ale z drugiej strony są mniej sztywne i trwałe. Kolekcjonowanie lunch boxów z biegiem lat stało się popularnym hobby, a wiele lunch boxów „vintage”, z lat 50-tych i 60-tych kolekcjonerzy kupują za setki, a nawet tysiące dolarów. W niektórych krajach południowoamerykańskich lunch box zwany jest „lonchera”, zwłaszcza dzieci używają tej nazwy, która jest wyraźną kalką językową z języka angielskiego. Świadomość , że smaczne, zdrowe jedzenie to w obecnych czasach podstawa do dobrego samopoczucia i wyglądu powoduje, że lunch boxy są coraz bardziej popularne!

HINDUSKIE LUNCH BOXY

HINDUSKIE LUNCH BOXY

LUNCH BOXY NA ŚWIECIE - INDIE

Słowo „tiffin” oznacza lunch lub lekki posiłek. Pojęcie to narodziło się w brytyjskich koloniach indyjskich i do dziś używa się go głównie w Indiach. Termin powstał, gdy indyjski zwyczaj spożywania popołudniowego, lekkiego posiłku zaczął wypierać angielski zwyczaj picia popołudniowej herbatki „five o’clock”. Etymologia słowa wywodzi się z wymarłego angielskiego potocznego określenia „tiffing”, które oznaczało „spożywanie niewielkiego napoju lub posiłku”. Jednak gdy słowo to nabrało w Indiach znaczenia zbliżonego do słowa „lunch”, nie oznaczało już niewielkiego posiłku.

 W południowych Indiach i Nepalu „tiffin” to zwykle hinduskie przekąski pomiędzy posiłkami takie, jak dosa naleśnik ze sfermentowanej mączki ryżowej z czarną fasolą), czy  idli rodzaj ciastka również z ryżu i czarnej fasoli). W innych rejonach Indii, na przykład w Bombaju, pojęcie to najczęściej odnosi się do zapakowanego posiłku na wynos, zwykle niewielkiego, które indyjskie kobiety przygotowują dla swych mężów udających się do pracy, lub dzieci idących do szkoły, ale – co ciekawe - już po ich wyjściu. 

W Bombaju posiłki te dostarczane są następnie adresatom – mężom i dzieciom – przez dabbawalas, zwanych też tiffin wallahs.

Jest to zawód występujący chyba tylko w Indiach i polegający na dowożeniu świeżo zapakowanego jedzenia w lunch boxach z domu do pracy  - głównie dla pracowników biurowych, a następnie zawożeniu z powrotem pustych pojemników do punktu wyjścia. Dabbawalas korzystają z najprzeróżniejszych środków transportu wykazując się zdumiewającą pomysłowością.

Tiffin zwykle składa się z ryżu, curry, warzyw, dal rodzaj pasty z warzyw strączkowych czapati płaski placek pszenny pełniący w Indiach rolę chleba) lub ostro przyprawionego mięsa. Same pojemniki – lunch boxy – również nazywane są „tiffins”.

TERMOSY

TERMOSY

JAK POWSTAŁ TERMOS OBIADOWY?

Termos to pojemnik do przechowywania jedzenia z podwójnymi ściankami, dzięki którym zawartość może utrzymywać temperaturę wyższą lub niższą, niż temperatura otoczenia. Konstrukcja termosu polega na umieszczeniu dwóch pojemników jeden wewnątrz drugiego. Z przestrzeni pomiędzy pojemnikami następnie usuwa się częściowo powietrze, tworząc częściową próżnię, która zapobiega przewodzeniu temperatury. Termosy są wykorzystywane zarówno w życiu codziennym, aby utrzymać posiłek w pożądanej temperaturze, jak i w przemyśle.

POCZĄTKI...

Termos został po raz pierwszy skonstruowany przez Jamesa Dewara w 1892 roku, dlatego czasem urządzenie to nazywane jest „pojemnikiem Dewara” na cześć swego stwórcy. Pierwszą firmą, która zajęła się produkcją termosów była niemiecka firma Thermos GmbH – pierwsze termosy pojawiły się tam w 1904 roku. Do dziś firma ta pozostaje czołowym producentem termosów na świecie. Dewar nie opatentował swojego pomysłu, więc zrobiła to firma Thermos. Dewar próbował odzyskać swoje prawa do swego wynalazku, ale po długim procesie przegrał sprawę w sądzie. Od tego czasu słowo „thermos” w niektórych krajach jest nazwą chronioną prawami autorskimi, chociaż w USA zostało uznane za słowo generyczne, którego każdy może używać do określenia wszelkiego rodzaju termosów.
Początkowo wnętrze termosów było wykonywane ze szkła. Obecnie produkuje się je raczej z metalu ze względu na trwałość tego materiału.

KONSTRUKCJA

Termos składa się z dwóch pojemników, z których jeden umieszczony jest wewnątrz drugiego. Pojemniki są szczelnie połączone u wylotu. Z przestrzeni pomiędzy ściankami wypompowuje się powietrze, aby uzyskać próżnię techniczną. Próżnia powoduje, że stopień przewodzenia ciepła spada prawie do zera. Ścianki termosu powinny być możliwie najcieńsze, aby wymieniać jak najmniej temperatury z zawartością termosu. Ponadto ścianki często pokrywane są materiałem odbijającym światło, co jeszcze bardziej zmniejsza wymianę ciepła.

ZASTOSOWANIE TERMOSÓW

Termosy używane są w życiu codziennym do utrzymywania jedzenia w temperaturze wyższej lub niższej, niż temperatura otoczenia. Są to zwykle termosy obiadowe lub termosy na napoje. Typowy termos powinien utrzymywać wysoką temperaturę płynu do 8 godzin, a niską przez około 24 godziny. W przemyśle i laboratoriach termosy wykorzystuje się często do przechowywania substancji płynnych, które w bardzo niskich temperaturach zamieniają się w gaz, na przykład tlenu, czy azotu. Termosy używane w laboratoriach mają zwykle bardzo dużą pojemność – nawet 100 litrów. Termosy wykorzystywane były na przykład przez NASA do przechowywania paliwa rakietowego w latach 60-tych i 70-tych.

LUNCH - KRÓTKA HISTORIA

LUNCH - KRÓTKA HISTORIA

AMERYKAŃSKI „SZYBKI OBIADEK” – JAK NARODZIŁ SIĘ „LUNCH” Jak powstał zwyczaj jedzenia lunchu? Kiedy przestano jeść obiady w domu, zastępując je szybkim posiłkiem "na mieście"?

NOWY TRYB ŻYCIA

Na przełomie XIX i XX wieku Nowy Jork stawał się miastem, w którym czas biegł coraz szybciej, coraz ważniejsza stawała się wydajność, szybkość i punktualność. Ogromną popularnością zaczęły cieszyć się zegarki kieszonkowe, a w fabrykach zaczęto instalować zegary rejestrujące czas wejścia i wyjścia pracowników, aby zmusić ich do punktualnego rozpoczynania i kończenia pracy. Również czas południowego posiłku był dokładnie wyznaczony i krótki. Nowy sposób jedzenia obiadu wymagał nazwania – nazwano go „quick lunch” szybki obiad co odnosiło się zarówno do szybkiego posiłku w ciągu dnia, jak i do restauracji, które zaczęły serwować nowy typ posiłków.

NOWY JORK - MIASTO, GDZIE TRZEBA JEŚĆ SZYBKO

Nowy Jork szybko stał się stolicą „szybkich obiadków”. W miarę, jak centrum miasta rozrastało się w dolnej części Manhattanu, klasa średnia stopniowo zaczęła przenosić się do spokojniejszych dzielnic na północy miasta. Z tego powodu mieszkańcy północnych dzielnic nie mogli już szybko wyskoczyć do domu na obiad – „szybki obiadek”, czyli „quick lunch” stał się sposobem na sprawne dostarczenie organizmowi pożywienia w ciągu dnia, aby móc jak najszybciej powrócić do „robienia pieniędzy”.

SAMOOBSŁUGA

W 1898 roku bracia Childs otworzyli pierwszą nowojorską restaurację samoobsługową z tacami – Childs’ Lunch Room na Broadwayu, tym samym tworząc nową formę jedzenia obiadu, która z czasem stała się ulubioną przez Amerykanów metodą jedzenia obiadu poza domem. Ludziom podobało się to, że mogą wziąć tackę i przesuwając się wzdłuż lady sami wybierać, co chcieliby zjeść, aby następnie usiąść w również wybranym dowolnie miejscu, płacąc za to wszystko rozsądne pieniądze. Kafeterie zaczęły kiełkować w miastach w całych Stanach Zjednoczonych, choć nadal największe ich skupisko było w Nowym Jorku. W latach 20-tych XX wieku było ich w „Mieście” już prawie 1000. Dla kobiet i mężczyzn zmęczonych chaosem panującym w lokalach oferujących „szybki obiadek”, kafeterie stały się miejscem, gdzie można było spokojnie i w przyzwoitych warunkach zjeść zdrowy posiłek w środku dnia. Jednak po II wojnie światowej rosnące koszty sprawiły, że kafeteriom trudno było nadal serwować niedrogie posiłki w schludnych wnętrzach, co dotychczas było ich wizytówką. Wiele z nich „zeszło na psy” z wolna niszczejąc, a młodzi pracownicy biurowi przenieśli się do bardziej eleganckich sieci takich, jak Schrafft’s, czy Chock Full o’ Nuts.

POŻYWNY POSIŁEK W CIĄGU DNIA

Już w 1916 roku New York Tribune donosił, że kobiety pracujące martwią sie tym, że w centrum miasta nie ma możliwości zjedzenia pożywnego posiłku za rozsądną cenę. W latach 50-tych stało się to naprawdę poważnym problemem. Robotnicy zwykle przynosili lunch boxy z domu, podczas, gdy pracownicy „biurowi” musieli stać w kolejkach w zatłoczonych kafeteriach. Kobiety, gdy tylko mogły sobie na to pozwolić, żywiły się w eleganckiej sieci restauracji Schrafft’s, gdzie podawano pieczywo, sery, warzywa i lody. W coraz większej liczbie biurowców wyznaczano specjalne miejsca na kafeterie, które serwowały niezbyt drogie posiłki w przyjemnych wnętrzach. Dzięki temu pracodawcy mieli pewność, że ich pracownicy pozostaną w pobliżu biur nawet w czasie przerwy na lunch.

KUBKI TERMICZNE

KUBKI TERMICZNE

NIEZBĘDNY ATRYBUT ZABIEGANEGO MIESZCZUCHA 

Nie wyobrażam sobie życia bez mojego kubka termicznego. Nasze życie to często ciągła bieganina. Krążymy po „mieście” od rana do wieczora, rano musimy szybko wyjść z domu i rzadko mamy czas na spokojne wypicie, czy dopicie kawy zwłaszcza, gdy jest za gorąca; nie wspominając o wprowadzaniu w życie popularnego marzenia mieszczucha o wypiciu porannej kawy na tarasie.  Kubki termiczne to genialny wynalazek, który przy takim trybie życia często naprawdę bardzo się przydaje. Ja wlewam parującą  kawę do mojego kubka, szczelnie zakręcam, wrzucam do torebki i ... ruszam.

DO SAMOCHODU...

Teraz mogę spokojnie stać w korku przez pół godziny, a mój kubek termiczny utrzymuje kawę w pożądanej temperaturze przez długi czas. Popijanie ciepłej kawy , czy herbaty z sokiem malinowym w samochodzie zbawiennie działa na moje samopoczucie, zwłaszcza, gdy za oknem deszcz i zimnica. Jest to jak najbardziej wykonalne, biorąc pod uwagę tempo, w jakim jeździ się a często stoi) w mieście.

NA SPACER...

Gdy już znajdziemy czas, żeby wybrać się z dziećmi, czy znajomymi na spacer, po chwili robi się tak zimno, że zaczynamy rozglądać się, czy w pobliżu nie ma przypadkiem jakiejś kawiarni. Nic dziwnego, „w tym kraju” przez większą część roku jest naprawdę chłodno. Trudno wytrzymać dłużej na dworze bez ogrzewania się w ten czy inny sposób. Kubek termiczny, a w nim gorąca herbata z sokiem malinowym, czy moja ulubiona lipowa, rozwiązuje ten problem. Wiele razy dzięki niemu nie uciekłam z parku po 20 minutach!

NA KONCERT...

Kubek termiczny ma jeszcze jedno zastosowanie, którego nie znajdziecie w instrukcji obsługi, a które ostatnio odkryłam. Mianowicie, zabieram w nim schłodzone wino, kiedy idę do miejsca, gdzie nie podają dobrego wina a takich miejsc jest niestety wiele) na przykład na koncert gdzie zwykle można kupić tylko piwo imprezę plenerową, czy wieczorny „chill-out” na basenie z koleżankami.

CZY NA PREZENT...

Kubki termiczne świetnie nadają się też na oryginalny prezent, bo wiele osób nie ma jeszcze takiego gadżetu, albo nawet nie wie o jego istnieniu! 

NOWOCZESNA ŚNIADANIÓWKA

NOWOCZESNA ŚNIADANIÓWKA

CO ZROBIĆ, ŻEBY DZIECKO MIAŁO SIŁĘ NA PRZYSWAJANIE WIEDZY W SZKOLE

Tornistry pełne książek, długie godziny spędzane w szkole, intensywna nauka i dynamicznie rozwijający się organizm. Jak to pogodzić ze zdrowym odżywianiem się dziecka przez większą część dnia, którą zwykle spędza w szkolnych murach?  W obecnych czasach dzieci często przebywają  w szkole wiele godzin, podczas, gdy ich rodzice ciężko pracują, żeby zarobić na szkołę i codzienne wydatki. W wielu szkołach są co prawda serwowane stołówkowe obiady, ale bardzo często dzieci nie chcą ich jeść  z różnych powodów: nie lubią jeść poza domem, obiady są niesmaczne, niechlujnie podane, albo po prostu nie smakują i nie pachną tak jak u babci, czy w domu. Co ma zrobić odpowiedzialny rodzic, którego dziecko odmawia jedzenia szkolnych obiadów, a zostaje w szkole często 8, czy nawet 9 godzin. Konieczna jest porządna śniadaniówka, która umożliwi zapakowanie dużej ilości różnorodnego jedzenia, które dziecko będzie mogło przekąszać przez długi czas.

JAK TO ROBIĄ INNI

W wielu krajach Europy Zachodniej, w USA czy Australii dzieci uważają za „oczywistą oczywistość”, że oprócz tornistra zabierają ze sobą do szkoły drugi „bagaż podręczny”-  lunch box w formie torby termicznej lub sztywnego pudełka z rączką. Dlatego  ich rodzice nie muszą starać się upychać całodziennego prowiantu pomiędzy książkami i zeszytami, co zresztą jest czynnością z góry skazaną na porażkę. Niestety w Polsce nie jest jeszcze rozpowszechnionym zwyczajem noszenie osobnej śniadaniówki przez dzieci, dlatego często trudno jest je do tego namówić. Ale gdy już spróbują, zapewne same docenią wygodę noszenia jedzenia w specjalnie do tego przystosowanej torbie lunchowej, bez strachu, że podręczniki i zeszyty zostaną oblane sokiem, czy zatłuszczone masłem z kanapek.

TORBA TERMICZNA, A W ŚRODKU ŚNIADANIÓWKA

Noszenie osobnej torby termicznej z lunch boxem w środku ma wiele zalet. Poza tymi,wymienionymi powyżej, posiłek zapakowany do torby termicznej dłużej pozostanie świeży – warzywa, czy owoce nie nagrzeją się i nie poobijają, a gdy chcemy zapakować dziecku ciepły posiłek  w termosie – dzięki termoizolacyjnym właściwościom torby posiłek dłużej pozostanie ciepły. Na rynku jest już spory wybór pięknie zaprojektowanych toreb termicznych dla dzieci: śniadaniówki firmy Smash dla chłopców z wizerunkiem samochodu wyścigowego, czy dla dziewczynek w wersji różowej lub turkusowej.  Znakomite są również dostępne na rynku śniadaniówki z przegródkami– mniejsze i większe, które znakomicie nadają sie do zapakowania drugiego śniadania - na przykład lunch box Smash XL czy Smash M.

SPRÓBUJMY PRZEKONAĆ NASZE DZIECI...

Im więcej rodziców przekona swoje dzieci do noszenia porządnego drugiego śniadania w osobnej torbie, tym łatwiej będzie pozostałym namówić swoje pociechy do takiego rozwiązania, co ułatwi życie wszystkim – uczniom, którym burczenie w brzuchu nie będzie przeszkadzać w nauce, i rodzicom, którzy będą mieli świadomość, że ich dziecko nie będzie w szkole głodne, a samo pakowanie lunchu przestanie być "walką z wiatrakami".