Początek jesieni to idealny czas na wprowadzenie do domowego menu rozgrzewających i sycących zup. Królową jesiennego sezonu bezapelacyjnie jest złota, zdrowa, sycąca DYNIA. Bogata w beta-karoten, hamuje procesy oksydacyjne, obniża poziom złego cholesterolu a także zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto sprawdza się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz odchudzaniu - jest niskokaloryczna (10 dag=26 kcal) i bogata w błonnik.

 

 

 

SKŁADNIKI
(6 porcji)

- 2 małe dynie

- 4 cukinie

- 2 cebule

- 3 ząbki czosnku

- 2 duże ziemniaki

- 1,5 l bulionu warzywnego

- ½ szklanki śmietany

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki oleju

- Starty imbir (z 3 cm korzenia)

- Świeża papryczka chili (ok. 1 cm bez pestek)

- Sól

- Pieprz

- cytryna i kolendra do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Dynię, cukinię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę podobnej wielkości. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej z masłem a następnie podsmażamy w nim pokrojone w plasterki cebulę oraz czosnek. Po 2 minutach dodajemy cukinię oraz dynię i podsmażamy aż do zeszklenia (ok. 10 min). Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy papryczkę oraz imbir. Przyprawiamy według smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy śmietankę. Zupę blendujemy. Otrzymany krem możemy udekorować kawałkiem cytryny i świeżą kolendrą.

termos obiadowy Monbento

Taka rozgrzewająca zupa zabrana w termosie obiadowym świetnie nasyci i rozgrzeje – bez względu na to, czy znajdujemy się w szkole, pracy czy na spacerze!

Aleksander Woźnica