Jak to jest, że nie chcemy świadomie oszczędzać naszych własnych pieniędzy? Widzimy filmy, broszury i czasopisma wskazujące na brak żywności w Afryce gdzie najbardziej cierpią  niewinne dzieci i ich rodziny umierające z powodu wyczerpania organizmu, niedożywienia Z danych opublikowanych w raporcie Komisji Europejskiej w Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności.  Sytuuje to Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej! Zastanawiamy się  nad tym, czy w naszych polskich , ale także niemieckich czy francuskich domach nie ma inspiracji na przetworzenie niezjedzonej żywności?

Czy jesteśmy świadomi konsekwencji marnowania żywności?

Jeśli chodzi o skutki wyrzucania artykułów spożywczych to 85% społeczeństwa ma świadomość, że wyrzucanie żywności dużo kosztuje, 71% uważa, że ma to szkodliwy wpływ na środowisko naturalne,  66% osób badanych stwierdza, że zmarnowana żywność ma istotny wpływ na wzrost cen żywności, a 83 % badanych przyznaje, że marnowanie żywności jest problemem społecznym.Co zatem według nas jest główną przyczyną marnowania żywności? Przegapienie terminu przydatności do spożycia, niewłaściwe przechowywanie, zbyt duże porcje posiłków , zbyt duże zakupy a może  brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań? Według raport Komisji Europejskiej wynika, że najczęściej wyrzucamy ziemniaki, pieczywo, warzywa, ser, wędliny i mięso… Może jednak zanim wyrzucimy jedzenie warto zastanowić się czy nie mozna przetworzyć produktu już otwartego, który niestety nie za długo utrzyma świeżość.

Kiedy w lodówce dostrzegamy otwarte opakowanie rukoli, która nie jest już tak jędrna by podać ją w sałatce czy na pieczywie..może zróbmy z niej pyszne pesto,  które zakręcone w słoiczku będzie apetyczne i świetne  z ugotowanym al dente makaronem. ? A z pozostałości warzyw których nie zjedliśmy na obiad możemy przygotować proste warzywne burgery idealne do zabrania do pracy następnego dnia! 

Aleksander Woźnica