Jak mówi stare angielskie przysłowie " One apple a day keeps you from doctor away" czyli jedno jabłko dziennie utrzyma Cię z dala od lekarza.  Jabłka możemy jeść przez cały rok w przeróżnych przetworach i postaciach, ale jesień to raj dla smakoszy świeżych słodko-kwaskowych jabłek. Na bazarkach, straganach czy w sklepach możemy przebierać w smacznych, chrupiących, soczystych owocach  i wybrać swoją ulubiona odmianę - Reneta, Antonówka, Ligol czy Golden.

Dlaczego warto jeść jabłka ?

Zdrowie

Przede wszystkim jabłka są bardzo popularne ze względu na wyjątkowy orzeźwiający smak . Gaszą pragnienie,  zmniejszają wydzielanie śluzu, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień. Obniżają ryzyko występowania chorób układu krążenia.  Pektyna jabłkowa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.  Jedząc surowe jabłka, fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, dzięki czemu zawartość cukru w krwioobiegu rośnie  powoli. Mogą więc być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Ze względu na dużą zawartość błonnika jedzenie jabłek zmiejsza też ryzyko zaburzeń pracy jelit i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Uroda

Nie wszyscy wiedzą, że jabłko to świetny naturalny sposób na odświeżenie oddechu. Średniej wielkości jabłko ma tylko 50-80 kalorii, nie ma tłuszczu ani sodu. Może więc być spożywane przez osoby, które walczą z otyłością. Jest także źródłem potasu, a zatem jedzenie  może korzystnie wpłynąć na wygląd naszej skóry.

Ciekawostki

  • Isaac Newton podobno twierdził, że do odkrycia prawa grawitacji zainspirowały go jabłka spadajace z jabłoni.
  • Według badań naukowych Ewa  nie mogła podać Adamowi jabłka, ale inny owoc. Nikt jednak nie jest w stanie odebrać jabłku pierwszeństwa.
  • Jeden człowiek na ziemi zjada średnio 66 jabłek w ciągu roku. Zgodnie z przysłowiem to o około 300 jabłek za mało! 

Jak zachęcić dzieci do jedzenia jabłek ? Dobrym pomysłem jest  zapakować mniejsze pokrojone kawałki w kolorowy pojemnik na przekąski. W szkole czy na wycieczce będą świetnym orzeźwieniem!  

Aleksander Woźnica