Jak mówi stare angielskie przysłowie " One apple a day keeps you from doctor away" czyli jedno jabłko dziennie utrzyma Cię z dala od lekarza. Jabłka możemy jeść przez cały rok w przeróżnych przetworach i postaciach, ale jesień to raj dla smakoszy świeżych słodko-kwaskowych jabłek. Na bazarkach, straganach czy w sklepach możemy przebierać w smacznych, chrupiących, soczystych owocach i wybrać swoją ulubiona odmianę - Reneta, Antonówka, Ligol czy Golden.
Dlaczego warto jeść jabłka ?
Zdrowie
Przede wszystkim jabłka są bardzo popularne ze względu na wyjątkowy orzeźwiający smak . Gaszą pragnienie, zmniejszają wydzielanie śluzu, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębień. Obniżają ryzyko występowania chorób układu krążenia. Pektyna jabłkowa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jedząc surowe jabłka, fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, dzięki czemu zawartość cukru w krwioobiegu rośnie powoli. Mogą więc być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Ze względu na dużą zawartość błonnika jedzenie jabłek zmiejsza też ryzyko zaburzeń pracy jelit i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Uroda
Nie wszyscy wiedzą, że jabłko to świetny naturalny sposób na odświeżenie oddechu. Średniej wielkości jabłko ma tylko 50-80 kalorii, nie ma tłuszczu ani sodu. Może więc być spożywane przez osoby, które walczą z otyłością. Jest także źródłem potasu, a zatem jedzenie może korzystnie wpłynąć na wygląd naszej skóry.
Ciekawostki
- Isaac Newton podobno twierdził, że do odkrycia prawa grawitacji zainspirowały go jabłka spadajace z jabłoni.
- Według badań naukowych Ewa nie mogła podać Adamowi jabłka, ale inny owoc. Nikt jednak nie jest w stanie odebrać jabłku pierwszeństwa.
- Jeden człowiek na ziemi zjada średnio 66 jabłek w ciągu roku. Zgodnie z przysłowiem to o około 300 jabłek za mało!
Jak zachęcić dzieci do jedzenia jabłek ? Dobrym pomysłem jest zapakować mniejsze pokrojone kawałki w kolorowy pojemnik na przekąski. W szkole czy na wycieczce będą świetnym orzeźwieniem!