Dlaczego warto jeść cukinię
Dziś trochę o cukinii, którą z pewnością znacie i kochacie a teraz na nią sezon w pełni więc warto tworzyć pomysły w głowach i próbować swoich możliwości tym bardziej że..po pierwsze można ją jeść na surowo i w dodatku bez obierania… pod skórką zawiera najwięcej witamin B, C , Beta karoten a także magnez, potas, wapń i jodz cukinii można wyczarować wszystko… surówki, placuszki czy makaron... piec i dusić w formie leczo.
Cukinia ma wiele walorów, jest bardzo nisko-kaloryczna, wspomaga przemianę materii i wzbogaca Wasze menu w potas, który zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie a to przekłada się na szybką utratę wagi. Cukinia działa na nasz organizm odkwaszająco i przywraca naturalną równowagę kwasowo zasadową w organizmie, łagodzi stres, jej miąższ nie kumuluje trucizn ani metali ciężkich, oczyszcza organizm z toksyn i nie powoduje podniesienia poziomu glukozy we krwi. Jak sami widzicie cukinia jest dobroczynna i warto ją jeść.
Jaglanka z cukinią
Mamy propozycję potrawy dla osób, które kochają cukinie, ale też kasze! Dla osób, które są na diecie albo , którym zabrakło w dziennym menu węglowodanów i nie mają bladego pojęcia co zjeść. Węglowodany należy jeść, gdyż to właśnie one odpowiadają za naszą dzienną energie. Właśnie te dobre węglowodany znajdziemy we wszystkich kaszach, ryżach i makaronach. Połączenie kaszy jaglanej i cukinii to prawdziwa bomba zdrowia! Jaglanka a'la arrabiata z kwiatami cukinii to wyjątkowo pyszna potrawa - świetna również na wynos!