Nowalijki - żródło kolorowych witamin
Nowalijki to pierwsze młode warzywa, które niezwykle nas przyciągają. Są to między innymi pomidory, rzodkiewki, sałata, marchewki, ogórki czy cebule. Soczyste kolory i intensywny zapach budzi w nas od razu wspomnienia z dzieciństwa. Na pierwszy ogień idą zwykłe kanapki z zieleniną. Takie drugie śniadanie kochamy wszyscy - pyszne, proste i lekkie. Kiedy całą parą, z każdej strony ogarniają nas nowalijki, aż chce się gotować. Jeden dzień i cała gama kolorów i potraw w kuchni. To czas kiedy szczególnie inspirują nas targi i bazarki. Sięgamy po młode marchewki, pyszne ziemniaczki, które później zapiekamy ze skórką, chrupiące szparagi , na które w czerwcu jest sezon. Nie zapominajcie o ich istnieniu, bo można z nimi stworzyć naprawdę ciekawe przepisy i to nie tylko dla wegetarian.
Osoby jedzące mięso mogą być również zachwycone. Nowalijki to źródło wielu witamin oraz składników mineralnych , ale także niskokaloryczny dodatek do naszych dań. Dlatego nie trzeba się martwić o dodatkowe kalorie, można spożywać ich naprawdę dużo i bezkarnie.