Składniki:
● 1 litrowy słój grzybów w zalewie własnej lub grzybów mrożonych
● 1l wywaru warzywnego
● 2 średniej wielkości marchewki
● 1 duża cebula
● 2 ząbki czosnku
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● pieprz cytrynowy opcjonalnie
● listek laurowy
● 3 kulki ziela angielskiego
● 250g śmietanki
● 200g makaronu łazanki

Ugotować łazanki al’ dente, odstawić. Wywar zagotować, dodać osączone grzyby, pokrojoną w plasterki marchew, listek laurowy, ziele angielskie i gotować na małym , aż marchewka będzie miękka.

Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrojoną na drobno cebulkę oraz
czosnek, zrumienić. Zawartość patelni przełożyć do garnka z grzybami. Doprawić pieprzem.

Na sam koniec dodać śmietankę i zestawić garnek z ognia.

Smacznego!

Zupa zapakowana do termosu obiadowego LunchBots

Ewa Staśkiewicz