Składniki na ryż:
● 1 szklanka ryżu
● 1 1⁄4 szklanki wody
● 4 łyżki octu ryżowego
● 2 łyżki wina Mirin
● 1 łyżeczka soli
Ponadto:
● wasabi
● płaty nori
● wędzony łosoś
● paluszki surimi
● zielony ogórek
● sos sojowy
Przygotowanie:
Odmierzamy ilość ryżu, jaką chcemy ugotować. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę tak, by ledwo zakrywała ryż. Ryż lekko płuczemy. Wypłukany i namoczony zalewamy odpowiednią ilością wody, w naszym przypadku 1 1⁄4 szklanki. Przykrywamy i zagotowujemy.
Jak tylko ryż się zacznie gotować, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez około 20 minut. W momencie, kiedy nie widzimy już żadnych bąbli lub wody, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas przykryty zostawiamy na 10 minut.
Kiedy przez pokrywkę nic już nie widać, trzeba ją szybko podnieść, uważając, aby nie wypuścić zbyt dużo pary.
Kiedy ryż jest gotowy, przekładamy go do miski i polewamy octową miksturą. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy bardzo delikatnie ryż z octem. Trzymając łyżkę pod kątem 45 stopni rozkładamy ryż na całej powierzchni miski. „Kroimy” ryż pod kątem, ale nie mieszamy, aby nie zgnieść ziarenek. Tak rozłożony ryż szybciej ochładza się do temperatury pokojowej.
Na rozwiniętą matę bambusową kładziemy Nori (lśniącą stroną) tak, aby z matą stykały się dolnymi brzegami. Kładziemy odpowiednią ilość ryżu u góry płata, zostawiając 1 cm wolne i rozkładamy ryż na pozostałej powierzchni Nori .
Na samym środku ryżu rozsmarowujemy niewielką ilość wasabi.
Na wasabi kładziemy wybrane przez nas składniki. Trzymając matę i brzeg Nori
jednocześnie zaczynamy zwijać roladę, cały czas dociskając i przesuwając matę. Bardzo ostrym nożem kroimy sushi na równe kawałki, nie zapominając, że wielkość kawałka ma być na jeden haps.
Smacznego!
Pojemnik: Box Appetit firmy Black + Blum
● 1 szklanka ryżu
● 1 1⁄4 szklanki wody
● 4 łyżki octu ryżowego
● 2 łyżki wina Mirin
● 1 łyżeczka soli
Ponadto:
● wasabi
● płaty nori
● wędzony łosoś
● paluszki surimi
● zielony ogórek
● sos sojowy
Przygotowanie:
Odmierzamy ilość ryżu, jaką chcemy ugotować. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę tak, by ledwo zakrywała ryż. Ryż lekko płuczemy. Wypłukany i namoczony zalewamy odpowiednią ilością wody, w naszym przypadku 1 1⁄4 szklanki. Przykrywamy i zagotowujemy.
Jak tylko ryż się zacznie gotować, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez około 20 minut. W momencie, kiedy nie widzimy już żadnych bąbli lub wody, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas przykryty zostawiamy na 10 minut.
Kiedy przez pokrywkę nic już nie widać, trzeba ją szybko podnieść, uważając, aby nie wypuścić zbyt dużo pary.
Kiedy ryż jest gotowy, przekładamy go do miski i polewamy octową miksturą. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy bardzo delikatnie ryż z octem. Trzymając łyżkę pod kątem 45 stopni rozkładamy ryż na całej powierzchni miski. „Kroimy” ryż pod kątem, ale nie mieszamy, aby nie zgnieść ziarenek. Tak rozłożony ryż szybciej ochładza się do temperatury pokojowej.
Na rozwiniętą matę bambusową kładziemy Nori (lśniącą stroną) tak, aby z matą stykały się dolnymi brzegami. Kładziemy odpowiednią ilość ryżu u góry płata, zostawiając 1 cm wolne i rozkładamy ryż na pozostałej powierzchni Nori .
Na samym środku ryżu rozsmarowujemy niewielką ilość wasabi.
Na wasabi kładziemy wybrane przez nas składniki. Trzymając matę i brzeg Nori
jednocześnie zaczynamy zwijać roladę, cały czas dociskając i przesuwając matę. Bardzo ostrym nożem kroimy sushi na równe kawałki, nie zapominając, że wielkość kawałka ma być na jeden haps.
Smacznego!
Pojemnik: Box Appetit firmy Black + Blum