Składniki:
Placki:
● 130g zsiadłego mleka lub kefiru
● 1 jajko
● 150g mąki pszennej lub razowej
● 1/2 łyżeczki sody
● szczypta soli
● szczypta cukru
Wszystkie składniki łączymy razem, wyrabiamy gładkie ciasto, wałkujemy na podsypanej stolnicy i wykrawamy kółka. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, układamy na suchą, rozgrzaną patelnie krążki ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Glazurowane warzywa:
● 2 marchewki
● 2 pietruszki
● 2 łyżki dżemu 100% rokitnik
● łyżka oleju
● odrobina świeżo mielonego pieprzu
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze paski, dodajemy dżem, olej oraz pieprz i dłońmi masujemy warzywa by rozprowadzić po całości rokitnik oraz olej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180′ i pieczemy do miękkości warzyw około 15 minut.
Sałata z modrej kapusty
● 1/4 główki modrej kapusty
● garść świeżego jarmużu
● 1 całe duże twarde jabłko
● 1/2 pęczka rzodkiewek
Dressing z rokitnika:
● 2 łyżki dżemu 100% rokitnik
● 2 łyżki oleju
● sok z pomarańczy
● płatki chili do smaku
Wszystkie składniki dressingu zmiksować w blenderze i odstawić.
Kapustę poszatkować, posypać solą i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10 minut, odlać wodę. Zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojone na plastry rzodkiewki, oraz jarmuż i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć gorące placki (proziaki), warzywa glazurowane oraz sałatę, polać wszystko dresingiem rokitnikowym i posypać prażonymi orzeszkami pinii.
Pyszne!