Przygotowania do świąt idą pełną parą...testujemy babki, babeczki, mazurki, sałatki i różnorodne smarowidła do jaj. Dziś wychodzimy z propozycją przepisu na mazurek, co Wy na to?


Składniki: na kruchy spód


● 170g mąki pszennej tortowej
● 120g zimnego masła
● 2 łyżki kakao
● żółtko

Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.


Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180′ na 20-25 minut. Następnie studzę.


Składniki: nadzienia malinowego


● 300g świeżych lub mrożonych malin
● 100g cukru
● 100ml malinówki


Maliny z cukrem umieść w rondelku i smaż jak konfiturę około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj malinówkę, smaż jeszcze przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.


Składniki: nadzienia czekoladowego


● 300g czekolady
● 100g masła
● 100g śmietany
● 100ml whisky


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy whisky i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nadzienie malinowe wylewamy na spód upieczonej tarty, przykrywamy lśniącą czekoladą, układamy połówkami malin i przechowujemy w lodówce. Kroimy po około 2 godzinach, kiedy czekolada zastygnie.


Składniki: na falbankę
● 100g mascarpone
● 50g cukru pudru
● 100g stopionej czekolady 56%
● 100g śmietany 36% ubitej na 80%


Mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy, po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Przełóż krem do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wykonaj falbankę dookoła mazurka.


Smacznego!


Potrawy świąteczne zapakowane w Bentobox MonBento

Ewa Staśkiewicz