Przygotowania do świąt idą pełną parą...testujemy babki, babeczki, mazurki, sałatki i różnorodne smarowidła do jaj. Dziś wychodzimy z propozycją przepisu na mazurek, co Wy na to?
Składniki: na kruchy spód
● 170g mąki pszennej tortowej
● 120g zimnego masła
● 2 łyżki kakao
● żółtko
Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180′ na 20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: nadzienia malinowego
● 300g świeżych lub mrożonych malin
● 100g cukru
● 100ml malinówki
Maliny z cukrem umieść w rondelku i smaż jak konfiturę około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj malinówkę, smaż jeszcze przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Składniki: nadzienia czekoladowego
● 300g czekolady
● 100g masła
● 100g śmietany
● 100ml whisky
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy whisky i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nadzienie malinowe wylewamy na spód upieczonej tarty, przykrywamy lśniącą czekoladą, układamy połówkami malin i przechowujemy w lodówce. Kroimy po około 2 godzinach, kiedy czekolada zastygnie.
Składniki: na falbankę
● 100g mascarpone
● 50g cukru pudru
● 100g stopionej czekolady 56%
● 100g śmietany 36% ubitej na 80%
Mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy, po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Przełóż krem do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wykonaj falbankę dookoła mazurka.
Smacznego!
Potrawy świąteczne zapakowane w Bentobox MonBento