Lato pełną parą, nadeszły wakacje, jest trochę więcej czasu to i poszaleć można w kuchni. Dziś zielona propozycja, której nie wypada się opierać bo po pierwsze jest pyszna a po drugie bardzo lekka i zdrowa! Idealna na lunch, idealna do pracy a nawet idealna do pociągu czy samolotu!
Warto zrobić większą porcję. To danie nadaje się idealnie do zabrania na wynos. Jeśli zastanawiasz się, w czym ją przetransportować, zerknij na szeroki wybór lunchboxów do pracy lub szkoły.
Pieczona zielona sałatka z kuskusem
Składniki:
● 1 szklanka suchego kuskusu● pęczek zielonych szparagów
● 400g świeżego bobu
● pęczek posiekanej natki pietruszki
● garść posiekanej mięty
● pół średniego kalafiora
● 1 mała papryczka chili
● roszponka opcjonalnie
● sok z jednej limonki
● 2 ząbki czosnku
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sezam opcjonalnie
● sól, pieprz
Nastawiamy wodę w czajniku, którą zalewamy kuskus. Odstawiamy do wchłonięcia całego płynu. Następnie przesypujemy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170′ na około 20 minut, dzięki temu pozbawimy kuskusa wody i będzie delikatnie chrupiący. Od czasu do czasu mieszamy kaszę a po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Bób blanszujemy we wrzątku 5 minut, przelewamy go zimną wodą i obieramy. Kalafior oddzielamy od grubych łodyg i siekamy na drobno. Oliwę przelewamy na patelnie, następnie dodajemy chili oraz czosnek i przelewamy tłuszcz do blaszki wyłożonej papierem do wypieków na którą rozsypujemy siekany kalafior, szparagi oraz bób.
Mieszamy wszystko razem rękoma i pieczemy 20 minut w temperaturze 180′. W międzyczasie prażymy sezam na suchej patelni, który łączymy z zimną kaszą kuskus. Warzywa pozostawiamy do ostygnięcia, następnie łączymy je z kaszą oraz zieleniną, doprawiamy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem, przekładamy na talerze, dekorujemy roszponką i zjadamy! ]
Na zdjęciu prezentujemy propozycję przetransportowania sałatki w szczelnym, stalowym pojemniku marki Black+Blum.