Lato pełną parą, nadeszły wakacje, jest trochę więcej czasu to i poszaleć można w kuchni. Dziś zielona propozycja, której nie wypada się opierać bo po pierwsze jest pyszna a po drugie bardzo lekka i zdrowa! Idealna na lunch, idealna do pracy a nawet idealna do pociągu czy samolotu!

Warto zrobić większą porcję. To danie nadaje się idealnie do zabrania na wynos. Jeśli zastanawiasz się, w czym ją przetransportować, zerknij na szeroki wybór lunchboxów do pracy lub szkoły.

Popularny bento box do pracy Monbento Original Jungle

 

Pieczona zielona sałatka z kuskusem

Składniki:

●  1 szklanka suchego kuskusu
●  pęczek zielonych szparagów
●  400g świeżego bobu
●  pęczek posiekanej natki pietruszki
●  garść posiekanej mięty
●  pół średniego kalafiora
●  1 mała papryczka chili
●  roszponka opcjonalnie
●  sok z jednej limonki
●  2 ząbki czosnku
●  2 łyżki oliwy z oliwek
●  sezam opcjonalnie
●  sól, pieprz

Nastawiamy wodę w czajniku, którą zalewamy kuskus. Odstawiamy do wchłonięcia całego płynu. Następnie przesypujemy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170′ na około 20 minut, dzięki temu pozbawimy kuskusa wody i będzie delikatnie chrupiący. Od czasu do czasu mieszamy kaszę a po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

Bób blanszujemy we wrzątku 5 minut, przelewamy go zimną wodą i obieramy. Kalafior oddzielamy od grubych łodyg i siekamy na drobno. Oliwę przelewamy na patelnie, następnie dodajemy chili oraz czosnek i przelewamy tłuszcz do blaszki wyłożonej papierem do wypieków na którą rozsypujemy siekany kalafior, szparagi oraz bób.

Mieszamy wszystko razem rękoma i pieczemy 20 minut w temperaturze 180′. W międzyczasie prażymy sezam na suchej patelni, który łączymy z zimną kaszą kuskus. Warzywa pozostawiamy do ostygnięcia, następnie łączymy je z kaszą oraz zieleniną, doprawiamy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem, przekładamy na talerze, dekorujemy roszponką i zjadamy! ]

Na zdjęciu prezentujemy propozycję przetransportowania sałatki w szczelnym, stalowym pojemniku marki Black+Blum.

Sałatka w stalowym pojemniku Black+Blum

 

Łukasz Baryła