Kto przygotował się na ten piękny, świąteczny ojcowski dzień? Na pewno wszyscy się doskonale przygotowali! Nawet my stanęliśmy na wysokości zadania i wręczyliśmy pyszny deser zapakowany w elegancki kubeczek, taki w sam raz do tatusiowej walizki! Prawda, że ładny?

Waniliowa panna cotta z musem z malin i całą garścią letnich truskawek. Składniki: na panna cottę

●  1l śmietany 34%
●  100g cukru
●  ziarenka z jednej laski wanilii

●  5 listków żelatyny

 

 

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

Śmietanę podgrzej z cukrem oraz wanilią i dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie i naczynie ze śmietanką przełóż do dużej miski z lodem. Gdy masa zaczyna gęstnieć, ponownie zamieszaj i przelej do szklanek lub zapakuj w nasz Kubek na jogurt i musli Fresh Sagaform i odstaw na noc do lodówki.

Składniki: na sos malinowy

●  300g malin
●  1/4 szklanki różowego wina
●  sok z jednej cytryny

●  2 łyżki cukru trzcinowego

 

 

Cześć malin przełóż do garnka, dodaj cukier trzcinowy i gotuj aż maliny się rozpadną, następnie dodaj wino, sok z cytryny i redukuj aż powstanie syrop, dołóż resztę malin i

odstaw garnek z palnika, ostudź. Przełóż na wierzch panna cotty i dodaj pokrojone świeże trskawki.

Smacznego!

Łukasz Baryła