Kto przygotował się na ten piękny, świąteczny ojcowski dzień? Na pewno wszyscy się doskonale przygotowali! Nawet my stanęliśmy na wysokości zadania i wręczyliśmy pyszny deser zapakowany w elegancki kubeczek, taki w sam raz do tatusiowej walizki! Prawda, że ładny?
Waniliowa panna cotta z musem z malin i całą garścią letnich truskawek. Składniki: na panna cottę
● 1l śmietany 34%● 100g cukru
● ziarenka z jednej laski wanilii
● 5 listków żelatyny
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Śmietanę podgrzej z cukrem oraz wanilią i dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie i naczynie ze śmietanką przełóż do dużej miski z lodem. Gdy masa zaczyna gęstnieć, ponownie zamieszaj i przelej do szklanek lub zapakuj w nasz Kubek na jogurt i musli Fresh Sagaform i odstaw na noc do lodówki.
Składniki: na sos malinowy
● 300g malin● 1/4 szklanki różowego wina
● sok z jednej cytryny
● 2 łyżki cukru trzcinowego
Cześć malin przełóż do garnka, dodaj cukier trzcinowy i gotuj aż maliny się rozpadną, następnie dodaj wino, sok z cytryny i redukuj aż powstanie syrop, dołóż resztę malin i
odstaw garnek z palnika, ostudź. Przełóż na wierzch panna cotty i dodaj pokrojone świeże trskawki.
Smacznego!