Zupy to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego też, szczególnie warto jeść je jesienią, kiedy nasza odporność może być obniżona. Zupa to także pomysł na lekki oraz pożywny posiłek do pracy. Sprawdź zatem pomysły na rozgrzewającą i jesienną zupę, którą zabierzesz ze sobą na wynos w termosie obiadowym!
Spis treści:
- Aromatyczna zupa dyniowa
- Szybka zupa krem paprykowo-pomidorowa
- Wegańska zupa z czerwonej soczewicy
Aromatyczna zupa dyniowa
Zupa dyniowa to świetny pomysł na lunch do pracy. Znajdziemy w niej wiele składników mineralnych jak potas, magnez, fosfor czy żelazo. Jest niskokaloryczna, a także zawiera dużo błonnika pokarmowego. Do przygotowania tej zupy, poza dynią, potrzebujesz również bulionu, marchewki, ziemniaków, cebuli oraz przypraw. Aby zupa dyniowa była jeszcze bardziej rozgrzewająca, warto dodać do niej odrobinę imbiru. Wszystkie składniki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie oraz maśle. Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Ostudzoną zupę zmiksuj na gładko blenderem. Pod koniec, całość posyp pestkami dyni. Taka gęsta zupa krem doskonale sprawdzi się na wynos. Możesz spakować ją do słoika lub pojemnika. Chcesz, aby zupa utrzymała swoją temperaturę przez długi czas? Wybieraj torby termiczne - w sam raz do dań na wynos!
Szybka zupa krem paprykowo-pomidorowa
Zupa krem paprykowo-pomidorowa jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. Doskonale rozgrzewa, jest pożywna i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako sycący posiłek do pracy. Do przygotowania zupy potrzebujemy przede wszystkim świeżych pomidorów oraz papryki. Produkty kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na oliwie i maśle, z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Na koniec, całość blendujemy i dodajemy świeże listki bazylii. Szybkie i pyszne danie gotowe!
Wegańska zupa z czerwonej soczewicy
Soczewica jest bogatym źródłem potasu i błonnika. Posiada również wiele witamin i minerałów. Jest doskonałym zamiennikiem mięsa, gdyż posiada dużą ilość białka. Wegańska zupa z soczewicy sprawdzi się doskonale na pożywny lunch do pracy. Do jej przygotowania potrzebujesz czerwonej soczewicy, bulionu warzywnego, pomidorów z puszki, marchewki oraz cebuli. Całość można przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zupę przygotowuje się niezwykle szybko. Soczewicę płuczemy, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Warzywa smażymy na patelni, następnie dodajemy wypłukaną wcześniej soczewicę, a na koniec całość zalewamy bulionem. Gotujemy tak długo, aż soczewica zmięknie. Pod koniec dodajemy przyprawy i pyszna zupa gotowa!