Pyszne ciasteczka, które nie zawierają pszenicy; mają mniej tłuszczy nasyconych, niż zwykłe ciasteczka owsiane, za to są pełne protein. Można również przygotować wersję ciasteczek z kawałkami czekolady (Ciasteczka owsiane Chocolate Chips)– wówczas zamiast żurawiny, cynamonu i gałki muszkatołowej należy dodać dużą ilość podrobionej na kawałki czekolady.
Składniki:
● 11⁄2 szklanki brązowego cukru
● 1 szklanka cukru
● 1⁄2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
● 3 jajka
● słoik masła migdałowego
● 1 łyżka syropu kukurydzianego lub glukozowego
● 2 łyżki sody oczyszczonej
● 1⁄2 łyżki ekstraktu migdałowego
● 1⁄2 łyżki ekstraktu waniliowego
● 2 szklanki mąki owsianej
● 2 szklanki płatków owsianych
● żurawina
● po 1 łyżce cynamonu i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
2. Mikserem na wolnych obrotach połączyć brązowy cukier, cukier i masło, aż składniki się
połączą.
3. Wbić jajka.
4. Dodać masło migdałowe, syrop i ekstrakty zapachowe.
5. W osobnej misce wymieszać mąkę owsianą, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
6. Suchą mieszankę wsypać do miski z masą i całość zmiksować na wolnych obrotach.
7. Dodać płatki owsiane i żurawinę.
8. Łyżeczką nakładać niewielkie porcje na papier do pieczenia w odległości ok 7 cm od
siebie. Piec przez 10 minut lub do czasu, gdy ciasteczką sie przyrumienią. Po upieczeniu
ciasteczka schłodzić.