Prosty w wykonaniu smakołyk, który można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zwany czasem roladkami tostowymi Polecamy szczególnie na drugie śniadanie – zawijańce idealnie wpasowują się w zajmujące niewiele miejsca, termiczne opakowania na kanapki.

ZAWIJAŃCE TOSTOWE

Składniki na dwie porcje:

  • 8 kromek pieczywa tostowego

  • skrojony w plastry ser mozzarella 125 g

  • drobno pokrojone 50 g szynki

  • drobno pokrojone pół papryki czerwonej

  • Przyprawy:

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • suszone pomidory w proszku

  • ketchup/ulubiony sos

    Sposób przygotowania:

    Każdą kromkę należy jak najcieniej rozwałkować, a następnie posmarować ulubionym sosem lub ketchupem. Na ketchup/sos kładziemy plastry mozzarelli, całość posypujemy szynką, papryką i przyprawami (pamiętajmy, by nie kłaść grubej warstwy farszu, bo potem będziemy mieli problem ze zwinięciem tostów).

    Przygotowane do zawijania kromki chleba tostowego

    Tak przygotowane kromki zwijamy w rulony i przekłuwamy je wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut, do stanu apetycznego zrumienienia.

    Zawijańce przygotowane do pieczenia

Po wyjęciu zawijańców ( usunięciu z nich wykałaczek!) z piekarnika, zjadamy je na ciepło, bądź studzimy, by przygotować do transportu.

Smacznego.

Łukasz Baryła