Prosty w wykonaniu smakołyk, który można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zwany czasem roladkami tostowymi Polecamy szczególnie na drugie śniadanie – zawijańce idealnie wpasowują się w zajmujące niewiele miejsca, termiczne opakowania na kanapki.
ZAWIJAŃCE TOSTOWE
Składniki na dwie porcje:
-
8 kromek pieczywa tostowego
-
skrojony w plastry ser mozzarella 125 g
-
drobno pokrojone 50 g szynki
-
drobno pokrojone pół papryki czerwonej
-
Przyprawy:
-
sól
-
pieprz
-
papryka słodka
-
suszone pomidory w proszku
-
ketchup/ulubiony sos
Sposób przygotowania:
Każdą kromkę należy jak najcieniej rozwałkować, a następnie posmarować ulubionym sosem lub ketchupem. Na ketchup/sos kładziemy plastry mozzarelli, całość posypujemy szynką, papryką i przyprawami (pamiętajmy, by nie kłaść grubej warstwy farszu, bo potem będziemy mieli problem ze zwinięciem tostów).
Przygotowane do zawijania kromki chleba tostowego
Tak przygotowane kromki zwijamy w rulony i przekłuwamy je wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut, do stanu apetycznego zrumienienia.
Zawijańce przygotowane do pieczenia
Po wyjęciu zawijańców ( usunięciu z nich wykałaczek!) z piekarnika, zjadamy je na ciepło, bądź studzimy, by przygotować do transportu.
Smacznego.