Na pewno wiele osób słyszało, że pracę mózgu świetnie wspierają orzechy. Prawda jest taka, że jedne bardziej, inne mniej. Naszym osobistym faworytem w tej kategorii jest orzech włoski, bogaty w dobroczynne kwasy tłuszczowe, o charakterystycznym smaku, znakomicie komponujący się z wieloma daniami i sam w sobie stanowiący doskonałą przekąskę.
Orzech włoski warto mieć zawsze pod ręką, ale że pozbawiony skorupki łatwo się psuje, najlepiej nabywać go w łupinach i obierać samodzielnie. Obrany w ten sposób może być przechowywany w szklanych, szczelnych słoikach.
Ja go dodać do naszej codziennej diety? Cóż, jako samodzielne małe co nieco lub urozmaicenie dobrze znanych potraw. My polecamy, jako dodatek do bardzo zdrowej, prostej w przygotowaniu, sałatki z roszponki.
SAŁATKA Z ROSZPONKI Z JAJKIEM, ORZECHAMI I SEZAMEM Składniki:
-
umyte liście roszponki
-
drobno skrojone jajko na twardo
-
garstka orzechów włoskich w małych kawałkach
-
dwie łyżeczki sezamu
-
jedna łyżeczka octu winnego
-
jedna łyżeczka musztardy francuskiej
-
jedna łyżeczka majonezu
-
jedna łyżeczka oliwy z oliwek
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ocet winny, musztardę, majonez, oliwę z oliwek, sól i pieprz mieszamy ze sobą w odpowiednich proporcjach. W ten sposób otrzymujemy sos.
Pozostałe składniki łączymy ze sobą w miseczce/pojemniku na wynos. Sos dodajemy przed podaniem sałatki.
Smacznego!