Od kilku lat popularnością wśród zwolenników zdrowej diety cieszą się warzywno-owocowe koktajle, znane również jako smoothies. Nic dziwnego – przygotowuje się je stosunkowo szybko, a odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że otrzymujemy danie odżywcze, lekkostrawne i z dużą zawartością błonnika.

Smoothies stanowić mogą świętną przekąskę, łatwo je również przetransportować, przy użyciu odpowiedniego naczynia. Takie, idealne do koktajli, można znaleźć TUTAJ. My szczególnie polecamy szklane butelki Lifefactory.

Składniki

  • 1/2 garstki jarmużu

  • 1/2 garstki szpinaku

  • 1 małe jabłko

  • 3/4 szklanki wody

  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

  • łyżka miodu manuka

  • szczypta imbiru do smaku

    Przygotowanie:

    Szpinak i jarmuż umyć, zmiksować w blenderze. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kawałki, dodać do zmiksowanej już masy razem z pozostałymi składnikami i ponownie zmiksować.

    Smacznego!

Łukasz Baryła