Od kilku lat popularnością wśród zwolenników zdrowej diety cieszą się warzywno-owocowe koktajle, znane również jako smoothies. Nic dziwnego – przygotowuje się je stosunkowo szybko, a odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że otrzymujemy danie odżywcze, lekkostrawne i z dużą zawartością błonnika.
Smoothies stanowić mogą świętną przekąskę, łatwo je również przetransportować, przy użyciu odpowiedniego naczynia. Takie, idealne do koktajli, można znaleźć TUTAJ. My szczególnie polecamy szklane butelki Lifefactory.
Składniki
-
1/2 garstki jarmużu
-
1/2 garstki szpinaku
-
1 małe jabłko
-
3/4 szklanki wody
-
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
-
łyżka miodu manuka
-
szczypta imbiru do smaku
Przygotowanie:
Szpinak i jarmuż umyć, zmiksować w blenderze. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kawałki, dodać do zmiksowanej już masy razem z pozostałymi składnikami i ponownie zmiksować.
Smacznego!