O zaletach antyoksydantów, inaczej przeciwutleniaczy, w dzisiejszych czasach, raczej, nikogo nie trzeba przekonywać. Co prawda, najczęściej kojarzone są z kremami do twarzy, ale coraz więcej ludzi ma świadomość jak istotne są w naszej diecie. Dlatego dzisiejszy przepis, postanowiliśmy zadedykować antyoksydantom w stu procentach. (jednocześnie, jak zawsze dbając, by przygotowanie posiłku nie było trudne i czasochłonne, a samo jedzenie łatwe do przetransportowania i spożycia poza domem).
Bohaterem dzisiejszego wpisu jest więc:
KREM Z KALAFIORA Z DYNIĄ I ORZECHAMI Składniki:
- 1 mały kalafior
- 25 ml śmietanki (30%)
- 1 łyżeczka masła
- 4 obrane i pokruszone orzechy włoskie
- 400 ml bulionu z kurczaka lub warzyw
- 2 ziarenka kardamonu
- 2 cienkie plasterki dyni
- liść laurowy
- oliwa z oliwek
-
mielony biały pieprz i sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ułóż tam plastry dyni i piecz do uzyskania chrupkości. W międzyczasie, przez około 15 minut, obgotuj główkę kalafiora w bulionie, dodając doń uprzednio liść laurowy. Ugotowanego kalafiora wystudź, a następnie pokrój na małe kawałki i zmiksuj, dodając, ziarna kardamonu, sól, pieprz masło i śmietankę.
Do powstałej masy dodaj – powoli – bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość wymieszaj.
Smacznego!
Najlepszym sposobem przetransportowania takiej zupy jest odpowiedni termos oraz mały szklany pojemnik na dodatki – w tym przypadku w postaci orzechy i dynię, które dodajemy do zupy przed jej spożyciem.