O zaletach antyoksydantów, inaczej przeciwutleniaczy, w dzisiejszych czasach, raczej, nikogo nie trzeba przekonywać. Co prawda, najczęściej kojarzone są z kremami do twarzy, ale coraz więcej ludzi ma świadomość jak istotne są w naszej diecie. Dlatego dzisiejszy przepis, postanowiliśmy zadedykować antyoksydantom w stu procentach. (jednocześnie, jak zawsze dbając, by przygotowanie posiłku nie było trudne i czasochłonne, a samo jedzenie łatwe do przetransportowania i spożycia poza domem).
Bohaterem dzisiejszego wpisu jest więc:

KREM Z KALAFIORA Z DYNIĄ I ORZECHAMI Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 25 ml śmietanki (30%)
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 obrane i pokruszone orzechy włoskie
  • 400 ml bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 2 cienkie plasterki dyni
  • liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • mielony biały pieprz i sól

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ułóż tam plastry dyni i piecz do uzyskania chrupkości. W międzyczasie, przez około 15 minut, obgotuj główkę kalafiora w bulionie, dodając doń uprzednio liść laurowy. Ugotowanego kalafiora wystudź, a następnie pokrój na małe kawałki i zmiksuj, dodając, ziarna kardamonu, sól, pieprz masło i śmietankę.

Do powstałej masy dodaj – powoli – bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość wymieszaj.

Smacznego!

Najlepszym sposobem przetransportowania takiej zupy jest odpowiedni termos oraz mały szklany pojemnik na dodatki – w tym przypadku w postaci orzechy i dynię, które dodajemy do zupy przed jej spożyciem.