Dzieci są wymagające. Ich uczta powinna być nie tylko smakowita, lecz również atrakcyjna wizualnie i podana w niebanalny sposób, co często wiąże się dla nas ze sporym nakładem pracy i czasu. Na szczęście – nie zawsze, a dowodem na to są przepyszne, wegetariańskie mini wrapy.

Składniki:

  • tortille różnego rodzaju (i koloru)

  • serek typu Philadelphia

  • kozi ser

  • serek Ricotta

  • drobno skrojona rzodkiewka

  • drobno skrojony ogórek

  • poszatkowane zioła (dobrane wedle upodobań smakowych)

    Przygotowanie:

    Odcinamy zaokrąglone krawędzie tortilli, aby stworzyć kwadrat. Jeśli ciasto tortilli cieżko się poddaje, możemy ją krótko podgrzać na patelni.

    Następnie łączymy wymienione składniki na różne sposoby, wedle upodobań, w celu uzyskania kilku mas o odmiennych smakach. Każdą z powstałych mas smarujemy placek tortilli – warstwa masy nie powinna być zbyt gruba.

    Kiedy placki zostaną pokryte masą, należy je zrolować, lekko naciskając dłonią. Stworzone w ten sposób wałeczki ciasta odkładamy na kilka minut, a następnie tniemy w plastry o grubości 2,5 cm.

    Kolorowy mini wrapsy możemy dodatkowo udekorować ulubionymi przekąskami dziecka. Jeden z przykładów podania został przedstawiony na poniższym zdjęciu (Yumbox Panino). Przepis pochodzi ze strony: www.yumboxlunch.com

Łukasz Baryła