Dzieci są wymagające. Ich uczta powinna być nie tylko smakowita, lecz również atrakcyjna wizualnie i podana w niebanalny sposób, co często wiąże się dla nas ze sporym nakładem pracy i czasu. Na szczęście – nie zawsze, a dowodem na to są przepyszne, wegetariańskie mini wrapy.
Składniki:
-
tortille różnego rodzaju (i koloru)
-
serek typu Philadelphia
-
kozi ser
-
serek Ricotta
-
drobno skrojona rzodkiewka
-
drobno skrojony ogórek
-
poszatkowane zioła (dobrane wedle upodobań smakowych)
Przygotowanie:
Odcinamy zaokrąglone krawędzie tortilli, aby stworzyć kwadrat. Jeśli ciasto tortilli cieżko się poddaje, możemy ją krótko podgrzać na patelni.
Następnie łączymy wymienione składniki na różne sposoby, wedle upodobań, w celu uzyskania kilku mas o odmiennych smakach. Każdą z powstałych mas smarujemy placek tortilli – warstwa masy nie powinna być zbyt gruba.
Kiedy placki zostaną pokryte masą, należy je zrolować, lekko naciskając dłonią. Stworzone w ten sposób wałeczki ciasta odkładamy na kilka minut, a następnie tniemy w plastry o grubości 2,5 cm.
Kolorowy mini wrapsy możemy dodatkowo udekorować ulubionymi przekąskami dziecka. Jeden z przykładów podania został przedstawiony na poniższym zdjęciu (Yumbox Panino). Przepis pochodzi ze strony: www.yumboxlunch.com