Kalafior jest jednym z najzdrowszych pokarmów. Jedna porcja może zawierać do 73% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Dlatego warto go spożywać przez cały rok, a już szczególnie w okresie pogodowych przesileń.
Ponadto wykazano, że dieta bogata w kalafiora zmniejsza ryzyko chorób, a wysoka zawartość błonnika stanowi znakomitą ochronę wyściółki żołądka i poprawia stan układu trawiennego. Poza dobroczynnym wpływem na ciało, kalafior oddziałuje korzystnie również na umysł; wysoka zawartość choliny w kalafiorze jest niezbędna do rozwoju mózgu. Sprawdza się też doskonale w diecie służącej zdrowej utracie wagi, ponieważ cechuje się niską zawartością skrobi, tłuszczu i sodu!
Ma tyle zalet i przy tym jest taki pyszny! Kalafior jest niezwykle uniwersalny: może być świetną alternatywą dla mięsa, zdrową przekąską w formie placuszków, podstawą do pizzy i nie tylko! Czy jest coś, czego kalafior nie potrafi?
Wypróbuj zdrowy przepis na marynowanego kalafiora, korzystając ze swojego ulubionego słoika na przetwory lub słoika z pokrywką zaciskową marki Kilner i przekonaj się o doskonałym smaku proponowanej przez nas potrawy.
Porcja 1,3 litra Składniki:
Składniki:
-
400-500 g kalafiora podzielonego na różyczki
-
4 łyżeczki nasion gorczycy
-
5 małych, zielonych papryczek chilli
-
500 ml białego octu marki Sarson
-
500 ml wody
-
4 łyżki soli do peklowania
-
2 łyżeczki cukru
-
1 cebula
-
6 lub więcej gałązek świeżego koperku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Upewnić się, że kalafior jest podzielony na różyczki o wielkości możliwej do spożycia.
-
Umyć je i wysuszyć.
-
Wlać ocet marki Sarson, wodę i sól do rondla postawionego na małym ogniu.
-
Dodać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia.
-
Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
-
Włożyć kalafior oraz pozostałe składniki do wysterylizowanego słoika marki Kilner.
-
Zalać składniki wystudzoną mieszanką, zakręcić i przed zjedzeniem pozostawić na 24 godziny.
Smacznego!
Wstęp i przepis pochodzą z: “Kilner, książeczka z przepisami 2017′′.