Kalafior jest jednym z najzdrowszych pokarmów. Jedna porcja może zawierać do 73% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Dlatego warto go spożywać przez cały rok, a już szczególnie w okresie pogodowych przesileń.

Ponadto wykazano, że dieta bogata w kalafiora zmniejsza ryzyko chorób, a wysoka zawartość błonnika stanowi znakomitą ochronę wyściółki żołądka i poprawia stan układu trawiennego. Poza dobroczynnym wpływem na ciało, kalafior oddziałuje korzystnie również na umysł; wysoka zawartość choliny w kalafiorze jest niezbędna do rozwoju mózgu. Sprawdza się też doskonale w diecie służącej zdrowej utracie wagi, ponieważ cechuje się niską zawartością skrobi, tłuszczu i sodu!

Ma tyle zalet i przy tym jest taki pyszny! Kalafior jest niezwykle uniwersalny: może być świetną alternatywą dla mięsa, zdrową przekąską w formie placuszków, podstawą do pizzy i nie tylko! Czy jest coś, czego kalafior nie potrafi?

Wypróbuj zdrowy przepis na marynowanego kalafiora, korzystając ze swojego ulubionego słoika na przetwory lub słoika z pokrywką zaciskową marki Kilner i przekonaj się o doskonałym smaku proponowanej przez nas potrawy.

Porcja 1,3 litra Składniki:

Składniki:

  • 400-500 g kalafiora podzielonego na różyczki

  • 4 łyżeczki nasion gorczycy

  • 5 małych, zielonych papryczek chilli

  • 500 ml białego octu marki Sarson

  • 500 ml wody

  • 4 łyżki soli do peklowania

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 cebula

  • 6 lub więcej gałązek świeżego koperku (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:
  1. Upewnić się, że kalafior jest podzielony na różyczki o wielkości możliwej do spożycia.

  2. Umyć je i wysuszyć.

  3. Wlać ocet marki Sarson, wodę i sól do rondla postawionego na małym ogniu.

  4. Dodać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia.

  5. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.

  6. Włożyć kalafior oraz pozostałe składniki do wysterylizowanego słoika marki Kilner.

  7. Zalać składniki wystudzoną mieszanką, zakręcić i przed zjedzeniem pozostawić na 24 godziny.

Smacznego!

Wstęp i przepis pochodzą z: “Kilner, książeczka z przepisami 2017′′.

Łukasz Baryła