Pesto ziołowe z ulubionym makaronem ( np. spaghetti club świderki), to pożywne i zdrowe danie do szkoły!

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki młodego szpinaku
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki rozdrobnionego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

W robocie kuchennym lub blenderze umieść oliwę, szpinak, bazylię, czosnek, sok z cytryny, parmezan, sól i pieprz. Miksuj przez 30 sekund.Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu.


Podawaj z ulubionym makaronem, oraz innymi dodatkami ( np. truskawki, pomarańcze, ogórki ) udekorowane zabawnymi widelczykami do bento.

Na zdjęciu w termosie ukrytym w lunchboxie Omiebox


Przepis pochodzi z bloga Omielife.


Sylwia Starzynska