Pesto ziołowe z ulubionym makaronem ( np. spaghetti club świderki), to pożywne i zdrowe danie do szkoły!
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 szklanki młodego szpinaku
- 1 szklanka liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki rozdrobnionego parmezanu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
W robocie kuchennym lub blenderze umieść oliwę, szpinak, bazylię, czosnek, sok z cytryny, parmezan, sól i pieprz. Miksuj przez 30 sekund.Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu.
Podawaj z ulubionym makaronem, oraz innymi dodatkami ( np. truskawki, pomarańcze, ogórki ) udekorowane zabawnymi widelczykami do bento.
Na zdjęciu w termosie ukrytym w lunchboxie Omiebox
Przepis pochodzi z bloga Omielife.