Sezon szparagowy uważamy za otwarty! Można gotować, grillować, piec i smażyć a najlepsze jest to, że można podać naszym panom z plastrem boczku, będą zachwyceni bo smakują idealnie! Dziś jednak prezentujemy wersje exclusive!
Genialne szparagi z naszym ulubionym awokado i pistacjami...niebo! i nic więcej nie powiemy, musicie koniecznie spróbować!
Szparagi pistacjowe z awokado
Składniki: dla 4 osób
● 2 pęczki świeżych białych szparagów
● 1 pęczek natki pietruszki + garstka do dekoracji
● duża garść świeżych liści cytrynowej bazylii + małe listki do dekoracji
● 1 szklanka łuskanych pistacji + do posypania wierzchu
● 2szt dojrzałego awokado
● sok z dwóch cytryn
● otarta skórka z jednej cytryny
● 1/2 szklanki oliwy z oliwek
● 1 łyżka octu winnego
● 1 łyżka octu balsamicznego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi obrać i gotować 10 minut na stojąco ( główkami do góry ) Zioła + pistacje + sok z cytryny, skórkę oraz oliwę przełożyć do blendera i zmiksować na masę konsystencji pesto.
Masę przełożyć do naczynia, doprawić solą i pieprzem a na końcu dodać dwa rodzaje octu i dobrze wymieszać.
Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić na półplasterki. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz warstwami, na każdą wyłożyć pistacjową masę i układać kolejną warstwę szparagów. Na ostatniej warstwie rozłożyć półplasterki awokado, spryskać sokiem z cytryny, posypać wierzch natką pietruszki, cytrynową bazylią oraz rozdrobnionymi pistacjami.
Zjeść od razu!
Smacznego!
Szparagi polecamy zapakować do pudełka na wynos typu Monbento
Genialne szparagi z naszym ulubionym awokado i pistacjami...niebo! i nic więcej nie powiemy, musicie koniecznie spróbować!
Szparagi pistacjowe z awokado
Składniki: dla 4 osób
● 2 pęczki świeżych białych szparagów
● 1 pęczek natki pietruszki + garstka do dekoracji
● duża garść świeżych liści cytrynowej bazylii + małe listki do dekoracji
● 1 szklanka łuskanych pistacji + do posypania wierzchu
● 2szt dojrzałego awokado
● sok z dwóch cytryn
● otarta skórka z jednej cytryny
● 1/2 szklanki oliwy z oliwek
● 1 łyżka octu winnego
● 1 łyżka octu balsamicznego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi obrać i gotować 10 minut na stojąco ( główkami do góry ) Zioła + pistacje + sok z cytryny, skórkę oraz oliwę przełożyć do blendera i zmiksować na masę konsystencji pesto.
Masę przełożyć do naczynia, doprawić solą i pieprzem a na końcu dodać dwa rodzaje octu i dobrze wymieszać.
Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić na półplasterki. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz warstwami, na każdą wyłożyć pistacjową masę i układać kolejną warstwę szparagów. Na ostatniej warstwie rozłożyć półplasterki awokado, spryskać sokiem z cytryny, posypać wierzch natką pietruszki, cytrynową bazylią oraz rozdrobnionymi pistacjami.
Zjeść od razu!
Smacznego!
Szparagi polecamy zapakować do pudełka na wynos typu Monbento