Pogoda niestety totalnie nie dopisuje dlatego dziś zapraszamy po przepis na fantastyczne krewetki, uwierzcie...będzie pysznie!
Orientalne krewetki w soku pomarańczowym
Składniki:
● 300g krewetek z ogonkami
● 5ooml soku pomarańczowego
● 1 pomarańcza
● 2 cm kawałek imbiru
● 4 ząbki czosnku
● liść kaffiru
● źdźbło trawy cytrynowej
● skórka otarta z limonki
● łyżka miodu
● 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Sok przelewamy do większego garnka, dodajemy miód, rozgniecioną trawę cytrynową, zmiażdżone dwa ząbki czosnku, posiekany imbir i skórkę z limonki.
Gotujemy tak długo aż płyn się zredukuje o połowę. Filetujemy pomarańcze i dodajemy do sosu. Podgrzewamy na patelni masło oraz olej, dodajemy kolejne dwa ząbki czosnku, chwilę podsmażamy i dorzucamy krewetki. Smażymy około 5 minut. Dodajemy całość do sosu pomarańczowego i przez 2 minuty nadal gotujemy. Podpiekamy kawałki chleba lub bagietki i zjadamy na raz!
Krewetki zapakowaliśmy do pudełka Box Appetit
Orientalne krewetki w soku pomarańczowym
Składniki:
● 300g krewetek z ogonkami
● 5ooml soku pomarańczowego
● 1 pomarańcza
● 2 cm kawałek imbiru
● 4 ząbki czosnku
● liść kaffiru
● źdźbło trawy cytrynowej
● skórka otarta z limonki
● łyżka miodu
● 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Sok przelewamy do większego garnka, dodajemy miód, rozgniecioną trawę cytrynową, zmiażdżone dwa ząbki czosnku, posiekany imbir i skórkę z limonki.
Gotujemy tak długo aż płyn się zredukuje o połowę. Filetujemy pomarańcze i dodajemy do sosu. Podgrzewamy na patelni masło oraz olej, dodajemy kolejne dwa ząbki czosnku, chwilę podsmażamy i dorzucamy krewetki. Smażymy około 5 minut. Dodajemy całość do sosu pomarańczowego i przez 2 minuty nadal gotujemy. Podpiekamy kawałki chleba lub bagietki i zjadamy na raz!
Krewetki zapakowaliśmy do pudełka Box Appetit