Sos do spaghetti najlepiej smakuje dzień po zrobieniu. Jeśli został Ci z obiadu, następnego dnia świetnie będzie smakował w pracy czy szkole zjedzony z termosu.

Ugotuj jakikolwiekmakaron masz pod ręką, dołóż do niego sos i zapakuj na wynos.

Nasz sprawdzony przepis na szybki i pyszny sos pomidorowy:

Kilka ząbków czosnku rozgnieć bez obierania, poszatkuj cebulę (może być białą, czerwona, szalotka) i wrzuć na kilka minut na patelnię z rozgrzaną oliwą lub masłem klarowanym (sos jest lepszy, gdy dodamy sporą ilość oliwy i/lub masła).

Gdy po kilku minutach kuchnia będzie już pachniała podgrzanym czosnkiem, dorzuć pokrojone pomidory (najlepsze do
sosów są te podłużne). Wszystko razem duś przez około 20 minut, dodaj przyprawy (jakiekolwiek włoskie: ja zwykle dodaję świeżą bazylię i oregano, trochę białego pieprzu), posól.

Przed samym podaniem wrzuć pokrojoną kulkę mozzarelli. I sos gotowy.

Smacznego!