Koniec lata ale za to początek jesieni, pięknej złotej jesieni i choć nie każdy ją lubi, musimy sobie ją na pewno urozmaicić.

Czas, więc, najwyższy by zajadać się rozgrzewającymi zupami z babcinych/maminych przepisów. Jak miło zjeść domowe danie w pracy... 

Krem pomidorowy z ziołami z przepisu Babci autorki

Składniki:
● 2 puszki krojonych pomidorów
● Jeden ząbek czosnku
● Jedna szalotka
● Garść ziół
● 3 łyżki gęstej tłustej śmietany
● 3 łyżki dobrej jakości oleju
● 200g śmietany kokosowej
● Sól, pieprz do smaku
● Szczypta cukru

Czosnek oraz szalotkę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej, następnie smażymy do zrumienienia. Dodajemy krojone pomidory oraz zioła i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Miksujemy całość na krem, przecedzamy przez sito do uzyskania pięknej gładkiej pulpy i dodajemy śmietankę kokosową oraz gęstą śmietanę. Doprawiamy do smaku
i zjadamy.

Nie zapomnijcie jednej chochelki zapakować do termosu by delektować się
smakiem babcinej pomidorowej w pracy.

Smacznego!
Ewa Staśkiewicz