Dynia zawiera mnóstwo minerałów i witamin, a jej pestki to lekarstwo na pasożyty.

Dynia jest stosowana na przykład w medycynie meksykańskiej. Dynię można zaliczyć do “superfood” i powinniśmy jak najczęściej korzystać z jej cudownych właściwości w okresie jesiennym, kiedy jest na nią sezon – można z niej przygotować bardzo wiele różnorodnych dań, zarówno na słono, jak i na słodko.

Dziś proponujemy dyniowe curry z kurczakiem:

Składniki:
● 300g pokrojonej w kostkę dyni
● 300g fileta z kurczaka
● 1 mała pokrojona grubo cukinia
● 1 szalotka
● 3 ząbki czosnku
● pęczek świeżej kolendry
● puszka mleka kokosowego
● 200ml bulionu
● 2 łyżki czerwonej pasty curry
● 1 łyżka kurkumy
● 1 łyżeczka curry w proszku
● 3 listki kaffiru
● 3 łyżki oleju kokosowego
● 250g jaśminowego ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu

Filet z kurczaka wymyj i pokrój na małe kawałeczki. Posiekaj szalotkę, czosnek.

Do garnka włóź olej kokosowy, pastę curry, kurkumę i curry w proszku. Przyprawy podsmaż na małym ogniu, aż wydobędzie się z nich aromat. Dodaj szalotkę, czosnek i duś przez chwilę.

Wrzuć kurczaka, podsmaż przez kilka minut, zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj pokrojoną dynię, liść kaffiru i duś na małym ogniu. Na końcu dorzuć cukinię pokrojoną na kawałki i duś, aż ryż się ugotuje.

Podawaj świeżo po przygotowaniu, posypane kolendrą z dodatkiem soku z cytryny.

Smacznego!