Najbardziej letnia sałatka jaką znamy i chyba na taką pogodę jaka ostatnio, sprawdzi się idealnie! Co myślicie? wypróbujecie? Przepis podajemy poniżej, spójrzcie jak fajnie wygląda w naszym pudełku na wynos!
Panzanella
Składniki: 2 duże porcje
- 4 mięsiste czerwone papryki
- 200g żółtych pomidorków koktajlowych
- 200g czerwonych bardzo dojrzałych pomidorów
- 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
- 1 ząbek czosnku
- pszenny chleb na grzanki
- garść świeżego tymianku
- doniczka świeżej bazylii
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
-
sól i pierz do smaku
Paprykę leciutko natnij ostrym końcem noża i połóż na blaszce do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200′ piekarniku do czasu aż skórka papryki będzie prawie czarna. Najlepiej użyć papryki mięsistej i nie pozbywać się gniazd nasiennych przed pieczeniem, wówczas zdecydowanie lepiej się będzie ją obierać. Po ostudzeniu obrać ze skórki i przełożyć do miseczki do której dodać pokrojone pomidory, piórka cienkie czerwonej cebuli, posiekane kapary i prawie całą posiekaną bazylię, dodać oliwę z oliwek około 2 łyżek, doprawić solą i pieprzem i pozostawić na czas przygotowania grzanek do “przegryzienia” Chleb pokroić w kostkę, jeśli jest bardzo świeży można miąższ po prostu poszarpać w dłoniach, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać odrobiną oliwy, posypać posiekanym tymiankiem i piec 20 minut w temperaturze 180′. Gdy grzanki ostygną, dodać je do miski z sałatką i wymieszać by wchłonęły trochę soku z pomidorów. Podawać od razu zanim grzanki bardzo zmiękną! Można oprószyć parmezanem ale ja go nie użyłam. Posypałam dodatkowo listkami bazylii i oprószyłam pieprzem.