Dzisiaj przenosimy się w świat pomidorów, na których pełnia sezonu, stragany uginają się od ich różnorodnych odmian i kolorów bo kto latem przejdzie obok nich tak po prostu, o! My uwielbiamy, robimy przetwory, szalejemy z kanapkami, których głównym składnikiem jest pomidor i kochamy za to lato! A bakłażana zapakujecie w fajny pojemnik z naszej strony

Bakłażan faszerowany pomidorami i dynią przepis własny
Składniki: na 2 osoby

  • 5 pomidorów
  • 1 bakłażan
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g pieczonej dyni
  • łyżka natki pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do spryskania bakłażana
  • parmezan na wierzch ( opcjonalnie )

Bakłażana przekroić wzdłuż, naciąć w kratkę środek, oprószyć solą i odstawić na 30 min (powinien puścić sok )

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić nierównomiernie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i wysmażać tak długo aż odparuje prawie cały sok. Doprawić curry, solą i pieprzem do smaku, dodać natkę pietruszki i odstawić.

Bakłażana spryskać oliwą z oliwek i piec w piekarniku wraz z dynią aż oba warzywa zmiękną.

Z bakłażana wydrążyć środek, który należy pokroić lub rozgnieść widelcem i dodać do pulpy pomidorowej. Dynię pokroić w kostkę i również umieścić ją w garnku z sosem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, nałożyć do środków bakłażana, oprószyć parmezanem i zapiec jeszcze przez 5-10 minut. Ozdobić listkami bazylii, podawać na ciepło lub zimno ( w obu wersjach pyszne ) Można dodatkowo posypać parmezanem po wyciągnięciu z pieca. Smaczności!

Łukasz Baryła