Pierogi to nasze kultowe polskie danie, które króluje w każdym domu i w różnym sezonie kulinarnym. Najlepsze jakie według Was? bo u nas najlepsze są zawsze te letnie pachnące owocami, słodkie bez granic i pożądane w okresie wakacyjnym bo kiedy tak naprawdę za lepienie się zabrać jak nie podczas urlopu! Dzisiaj słodkie, z serem i sosem czereśniowym – obiecujemy, że jest bardzo smacznie!
Pierogi z serem, sosem czereśniowym i świeżymi czereśniami Składniki: na sos czereśniowy
● 500g wydrylowanych czereśni● 150g białego wina półsłodkiego
● 100g cukru
● sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu o grubym dnie, ustawiamy na małym ogniu i redukujemy aż płyn odparuje a czereśnie się rozpadną i powstanie lejąca konfitura.
Składniki: na ciasto
● 2 szklanki mąki pszennej T450● 1 szklanka wrzącego mleka
● 2 łyżki oleju słonecznikowego
● szczypta soli
● 200g twarogu półtłustego +odrobina cukru +laska wanilii
● wydrylowane czereśnie
Mąkę i sól wsyp do malaksera, zagotuj mleko które dolej do mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i jest ładne elastyczne.
Przygotuj ser: Połącz ser z cukrem według uznania i dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw.
Lekko podsyp blat mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez dobre pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie, wykrój kółka i nadziewaj waniliowym serkiem, następnie zlep brzegi i układaj pierożki na drewnianej stolnicy, pozostaw je do przeschnięcia. Wstaw wodę do ich gotowania, gdy woda się zagotuje dodaj soli i wrzucaj kolejno pierożki. Można je po ugotowaniu zahartować w innym naczyniu z zimną wodą, wtedy się nie sklejają lub polać oliwą. Podawaj z jogurtem naturalnym, sosem z czereśni oraz wydrylowanymi czereśniami. Smacznego.