Pierogi to nasze kultowe polskie danie, które króluje w każdym domu i w różnym sezonie kulinarnym. Najlepsze jakie według Was? bo u nas najlepsze są zawsze te letnie pachnące owocami, słodkie bez granic i pożądane w okresie wakacyjnym bo kiedy tak naprawdę za lepienie się zabrać jak nie podczas urlopu! Dzisiaj słodkie, z serem i sosem czereśniowym – obiecujemy, że jest bardzo smacznie!

Pierogi z serem, sosem czereśniowym i świeżymi czereśniami Składniki: na sos czereśniowy

●  500g wydrylowanych czereśni
●  150g białego wina półsłodkiego
●  100g cukru

●  sok z jednej cytryny

 

 

Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu o grubym dnie, ustawiamy na małym ogniu i redukujemy aż płyn odparuje a czereśnie się rozpadną i powstanie lejąca konfitura.

Składniki: na ciasto

●  2 szklanki mąki pszennej T450
●  1 szklanka wrzącego mleka
●  2 łyżki oleju słonecznikowego
●  szczypta soli
●  200g twarogu półtłustego +odrobina cukru +laska wanilii
●  wydrylowane czereśnie

Mąkę i sól wsyp do malaksera, zagotuj mleko które dolej do mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i jest ładne elastyczne.

Przygotuj ser: Połącz ser z cukrem według uznania i dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw.

Lekko podsyp blat mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez dobre pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie, wykrój kółka i nadziewaj waniliowym serkiem, następnie zlep brzegi i układaj pierożki na drewnianej stolnicy, pozostaw je do przeschnięcia. Wstaw wodę do ich gotowania, gdy woda się zagotuje dodaj soli i wrzucaj kolejno pierożki. Można je po ugotowaniu zahartować w innym naczyniu z zimną wodą, wtedy się nie sklejają lub polać oliwą. Podawaj z jogurtem naturalnym, sosem z czereśni oraz wydrylowanymi czereśniami. Smacznego.

Łukasz Baryła