Pomidorowe love nadal u nas trwa. Robimy sałatki, delektujemy się makaronami na bazie świeżych dojrzałych pomidorków ale też zaprawiamy a kiedy jest już mocno zimno, wyjmujemy słoik ze spiżarni i delektujemy się na całego bo wówczas jest naprawdę czym! Dzisiejszy przepis na pomidory to idealna sprawa, jest prosty, nie wymaga długiego czasu i pysznie smakuje a cały zestaw słoików do Waszych przetworów znajdziecie na naszej stronie, o tutaj
Pieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, tymiankiem i malinowym octem balsamicznym Składniki:
- 2 kobiałki pomidorków koktajlowych
- malinowy ocet balsamiczny
- plasterki czosnku
- odrobina cukru trzcinowego
- tymianek
- dobrej jakości oliwa
Pomidorki przekrawaj na połówki, następnie ułóż je na blaszce spryskanej oliwą. Dodaj plastry czosnku, tymianek, skrop octem balsamicznym oraz cukrem i piecz w 100′ przez około 1,5h oczywiście doglądając pieca – małe pomidorki szybciej się wysuszą.! Przełóż upieczone pomidorki do słoiczków – u mnie 8 sztuk, dodaj pieczony czosnek i tymianek i zalej dobrej jakości oliwą. Zakręć słoik i zagotuj przez 5 minut by dobrze się zamknął. Smacznego!