U Was za oknem też tak szaro? Nam zdecydowanie taki klimat nie odpowiada, wolimy gdy budzą nas promienie słoneczne ale lato chyba się już zakończyło więc trzeba się częstować jesiennymi potrawami. Żeby było zdrowo i pożywnie upiekliśmy sobie dziś jabłko, takie z kaszą i zapakowaliśmy do naszego fajnego pojemnika Smash Food Jar , który idealnie nadaje się do pracy!

Jesienne pieczone jabłko z morelową jaglanką Składniki: na 2 porcje

  • 2 duże twarde jabłka

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej + szklanka wody

  • 1/2 słoiczka dżemu morelowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • łyżka płatków migdałowych

    Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną i zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu i dość często mieszamy by nie przypalić kaszy, jeśli woda zbyt szybko się wygotowała należy dolać jej odrobinę.

    Do ugotowanej kaszy dodajemy sok z cytryny oraz pół słoiczka dżemu, taka ilość dżemu jest proporcjonalna do ilości kaszy dlatego też nie ma potrzeby dosładzania. Odstawiamy rondel do przestudzenia a w między czasie wydrążamy wnętrze jabłek, do każdego jabłka na dno wykładamy morelową jaglankę i posypujemy wierzch płatkami migdałowymi. Zapiekamy w piecu nagrzanym do 200′ przez 15 minut. Zjadamy na śniadanie lub pakujemy do pracy.  Smacznego!

Łukasz Baryła