Cały czas, gdzieś tam, smażymy domowe konfitury ale nie zapomnieliśmy o zdrowym ketchupie, który otwieramy sobie zimową porą do kiełbaski.
Pyszny ketchup zabierzecie się sobą również na wynos. Dzięki takiemu dodatkowi lunch w pracy, czy w szkole z pewnością będzie zachwycał smakiem.
Ketchup możesz przetransportować w szczelnym pojemniczku na sos. Jeśli nie dysponujesz tym praktycznym gadżetem, znajdziesz go w naszym sklepie internetowym wśród akcesoriów.
Domowy ketchup z szałwią i tamaryndowcem
Składniki: na 2 słoiki
-
1kg pomidorów lima
-
4 ząbki czosnku
-
4 łyżki pasty z tamaryndowca
-
garść szałwi
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 liść laurowy
-
75g cukru trzcinowego
-
pieprz, chili i sól do smaku według uznania
Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki. Czosnek należy przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kosteczkę, zioła umyć, osuszyć.
W dużym garnku rozgrzać oliwę i poddusić czosnek z cebulą, ziołami oraz listkiem laurowym. Dodać pomidory i resztę składników oprócz tamaryndowca i gotować na lekkim ogniu 40 minut od czasu do czasu mieszając. Mus pomidorowy przecedzić przez sito by pozbyć się skórek, przelać go do garnka i dodać na końcu topinambur i dalej dusić około 20 minut. Przelać przecier do butelek bądź słoiczków i natychmiast zamknąć.
CIEKAWOSTKA
Czy wiesz, że aby przetransportować ulubiony sos wcale nie musisz korzystać z oddzielnego pojemniczka? Niektóre lunchboxy posiadają specjalną przegródkę dedykowaną właśnie sosom, czy dipom. Wiele z nich produkuje marka Yumbox - na zdjęciu przedstawiliśmy modele Panino i Tapas,