Cały czas, gdzieś tam, smażymy domowe konfitury ale nie zapomnieliśmy o zdrowym ketchupie, który otwieramy sobie zimową porą do kiełbaski.

Pyszny ketchup zabierzecie się sobą również na wynos. Dzięki takiemu dodatkowi lunch w pracy, czy w szkole z pewnością będzie zachwycał smakiem.

Ketchup możesz przetransportować w szczelnym pojemniczku na sos. Jeśli nie dysponujesz tym praktycznym gadżetem, znajdziesz go w naszym sklepie internetowym wśród akcesoriów.

Szczelny pojemnik na ketchup z zestawu na wynos marki Monbento


Domowy ketchup z szałwią i tamaryndowcem

Składniki: na 2 słoiki

  • 1kg pomidorów lima

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 łyżki pasty z tamaryndowca

  • garść szałwi

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 liść laurowy

  • 75g cukru trzcinowego

  • pieprz, chili i sól do smaku według uznania

Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki. Czosnek należy przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kosteczkę, zioła umyć, osuszyć.

W dużym garnku rozgrzać oliwę i poddusić czosnek z cebulą, ziołami oraz listkiem laurowym. Dodać pomidory i resztę składników oprócz tamaryndowca i gotować na lekkim ogniu 40 minut od czasu do czasu mieszając. Mus pomidorowy przecedzić przez sito by pozbyć się skórek, przelać go do garnka i dodać na końcu topinambur i dalej dusić około 20 minut. Przelać przecier do butelek bądź słoiczków i natychmiast zamknąć.

CIEKAWOSTKA

Czy wiesz, że aby przetransportować ulubiony sos wcale nie musisz korzystać z oddzielnego pojemniczka? Niektóre lunchboxy posiadają specjalną przegródkę dedykowaną właśnie sosom, czy dipom. Wiele z nich produkuje marka Yumbox - na zdjęciu przedstawiliśmy modele Panino i Tapas,

Pojemniki na jedzenie Yumbox ze specjalnym miejscem na sosy i dipy

Łukasz Baryła