Tarta pomidorowa była pyszna! Całe mieszkanie pachnie klimatem wakacyjnym a my siedzimy w fotelach objedzeni! Też tak macie gdy smakują Wam potrawy z Waszych rąk? Dzisiaj nam włosko i bosko tego i Wam życzymy przez cały Weekend!
Tarta śródziemnomorska
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto na blaszkę 20cm
-
125g mąki pszennej
-
100gr lodowatego masła
-
1/2 łyżeczki soli
-
1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
-
1 żółtko
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki i wylep ją, zrób widelcem dziurki i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180′ na 20 minut. Upieczoną tartę ostudź.
Składniki: na farsz
-
200g pomidorków koktajlowych
-
100ml śmietany 30%
-
jajko
-
20g startego parmezanu
-
1 kulka mozzarelli
-
kilka kaparów drobno pokrojonych
-
pół pęczka bazylii
-
1 szalotka
-
2 ząbki czosnku
-
łyżeczka świeżego oregano
-
sól, pieprz do smaku
Odłóż 3 pomidorki do dekoracji wierzchu, resztę pokrój na drobną kostkę, pokrój na kostkę również szalotkę i czosnek. Bazylię posiekaj w cieniutkie paseczki. Połącz posiekane pomidory, szalotkę, czosnek, kapary oraz wszystkie zioła razem, dopraw solą i pieprzem i odstaw. Przygotuj zalewę jajeczną. Śmietanę połącz z jajem, parmezanem i połową mozzarelli, dopraw do smaku.
Do tarty przełóż odstane pomidory z ziołami, następnie ułóż drugą połowę mozzarelli i zalej wszystko masą jajeczno śmietanową. Na wierzch poukładaj połówki pomidorów i wsuń do pieca nagrzanego do 160′ na 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.