Tarta pomidorowa była pyszna! Całe mieszkanie pachnie klimatem wakacyjnym a my siedzimy w fotelach objedzeni! Też tak macie gdy smakują Wam potrawy z Waszych rąk? Dzisiaj nam włosko i bosko tego i Wam życzymy przez cały Weekend!

 

 

Tarta śródziemnomorska
przepis własny


Składniki: na kruche ciasto na blaszkę 20cm

  • 125g mąki pszennej

  • 100gr lodowatego masła

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego

  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki i wylep ją, zrób widelcem dziurki i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180′ na 20 minut. Upieczoną tartę ostudź.

Składniki: na farsz

  • 200g pomidorków koktajlowych

  • 100ml śmietany 30%

  • jajko

  • 20g startego parmezanu

  • 1 kulka mozzarelli

  • kilka kaparów drobno pokrojonych

  • pół pęczka bazylii

  • 1 szalotka

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka świeżego oregano

  • sól, pieprz do smaku

    Odłóż 3 pomidorki do dekoracji wierzchu, resztę pokrój na drobną kostkę, pokrój na kostkę również szalotkę i czosnek. Bazylię posiekaj w cieniutkie paseczki. Połącz posiekane pomidory, szalotkę, czosnek, kapary oraz wszystkie zioła razem, dopraw solą i pieprzem i odstaw. Przygotuj zalewę jajeczną. Śmietanę połącz z jajem, parmezanem i połową mozzarelli, dopraw do smaku.

    Do tarty przełóż odstane pomidory z ziołami, następnie ułóż drugą połowę mozzarelli i zalej wszystko masą jajeczno śmietanową. Na wierzch poukładaj połówki pomidorów i wsuń do pieca nagrzanego do 160′ na 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

    Smacznego.