Jest Weekend i ciągle pada a najlepszym rozwiązaniem i z korzyścią jest wybrać się na grzyby do lasu więc pakujemy kanapkę w pojemnik i w drogę ! Pojemnik z którego skorzystaliśmy idealnie mieści się do torebki. Poza tym kanapkę mamy genialną bo z własnej roboty focaccii czyli włoskiego pieczywa i pysznej szynki. Polecamy pobawić się w kuchni

Focaccia
jedna domowa blaszka Składniki:

  • 500g mąki pszennej

  • 15g świeżych drożdży

  • 10g cukru

  • 9g soli

  • 50g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem

  • 225ml wody ( ciepłej )

    * Dodatkowo: oliwa rozmarynowa, sól gruboziarnista do posypania przed pieczeniem, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, bazylia

    Przygotowanie:

    Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220′, po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury i polać resztą oliwy tak by każda dziurka była nią zalana i całe ciasto rękoma wysmarować by je dobrze naoliwić. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut. Uważajcie na to by jej zbytnio nie spiec, powinna być lekko zrumieniona, dosłownie mini mini

Po wyciągnięciu należy posmarować pędzelkiem ciepłe ciasto oliwą rozmarynową lub taką jaką macie w domu, ważne by była smakowa!

Smacznego
Skorzystajcie z naszej oferty w sklepie i wybierzcie pojemnik idealny dla siebie

Łukasz Baryła