Green Peas Pulao, znany również jako matar pulao, to klasyczne indyjskie danie z ryżu basmati, ziół i zielonego groszku. „Matar” w języku hindi oznacza „zielony groszek”, a pulao to słowo oznaczające pilaw. To pyszne danie jednogarnkowe jest bardzo proste w przygotowaniu i idealne do lunchboxa.
Składniki:
- Ryż basmati
- Groszek zielony ( świeży lub mrożony)
- Pasta imbirowo-czosnkowa
- Liście kolendry drobno posiekane
- 1 średnia cebula (posiekana)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka nasion kminku rzymskiego
- 4 do 5 nasion kardamonu
- 4 do 5 goździków
- 1 liść laurowy
- kawałek laski cynamonu
- Podgrzej olej na patelni. Następnie dodaj kminek, kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy. Smaż je przez minutę.
- Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor, mieszając podczas smażenia
- Następnie dodaj pastę imbirowo-czosnkową i chwilę smaż
- Następnie dodaj groszek i ryż. Smaż przez 3 do 4 minut.
- Wlej wodę i dodaj sól. Dobrze wymieszaj i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj więcej. Woda musi mieć średnio słony smak.
- Przegotuj, a następnie przykryj i gotuj przez około 15-20 minut, aż ryż będzie delikatny i woda się wchłonie.
Udekoruj posiekaną kolendrą i nałóż do lunchboxa, wraz z dodatkami. Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Omielife