Omiego szczelny lunchbox zielony

Green Peas Pulao, znany również jako matar pulao, to klasyczne indyjskie danie z ryżu basmati, ziół i zielonego groszku. „Matar” w języku hindi oznacza „zielony groszek”, a pulao to słowo oznaczające pilaw. To pyszne danie jednogarnkowe jest bardzo proste w przygotowaniu i idealne do lunchboxa.

Składniki:

  • Ryż basmati
  • Groszek zielony ( świeży lub mrożony)
  • Pasta imbirowo-czosnkowa
  • Liście kolendry drobno posiekane
  • 1 średnia cebula (posiekana)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka nasion kminku rzymskiego
  • 4 do 5 nasion kardamonu
  • 4 do 5 goździków
  • 1 liść laurowy
  • kawałek laski cynamonu
Przygotowanie:
  1. Podgrzej olej na patelni. Następnie dodaj kminek, kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy. Smaż je przez minutę.
  2. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor, mieszając podczas smażenia
  3. Następnie dodaj pastę imbirowo-czosnkową i chwilę smaż
  4. Następnie dodaj groszek i ryż. Smaż przez 3 do 4 minut.
  5. Wlej wodę i dodaj sól. Dobrze wymieszaj i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj więcej. Woda musi mieć średnio słony smak.
  6. Przegotuj, a następnie przykryj i gotuj przez około 15-20 minut, aż ryż będzie delikatny i woda się wchłonie.

Udekoruj posiekaną kolendrą i nałóż do lunchboxa, wraz z dodatkami. Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Omielife

 

Sylwia Starzynska