Omiego szczeny lunchbox

Char Kway Teow to smażony makaron ryżowy (stir-fry) z róznymi dodatkami(w zależności od regionu). Najbardziej znana jest jego wersja wywodząca się z malezyjskiej prowincji Panang.


Składniki:

SOS

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty mielonego pieprzu
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 12 krewetek bez skorupek,
  • 500g ugotowanego płaskiego makaronu ryżowego,
  • 500g krewetek
  • 1 pęczek świeżych kiełków fasoli, opłukanych zimną wodą i odsączonych
  • 4 duże jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na sos
  2. Dodaj do woka 2 łyżki oleju i posiekany czosnek i wymieszaj
  3. Dodaj do woka krewetki.Podsmażaj aż krewetki zaczną zmieniać kolor
  4. Dodaj kiełki fasoli do woka, zamieszaj
  5. Dodaj makaron ryżowy, zamieszaj
  6. Dodaj wcześniej przygotowany sos do woka i energicznie wymieszaj. Za pomocą łopatki odepchnij makaron na bok i dodaj trochę oleju na pustą powierzchnię i rozbij na nim jajko. Za pomocą łopatki wymieszaj żółtko z białkiem i smaż aż się zetnie.
  7. Wymieszaj jajko z makaronem. Dodaj szczypiorek i chwilę podsmaż


Zapakuj do ulubionego lunchboxa. Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Omielife