
Char Kway Teow to smażony makaron ryżowy (stir-fry) z róznymi dodatkami(w zależności od regionu). Najbardziej znana jest jego wersja wywodząca się z malezyjskiej prowincji Panang.
Składniki:
SOS
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty mielonego pieprzu
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 12 krewetek bez skorupek,
- 500g ugotowanego płaskiego makaronu ryżowego,
- 500g krewetek
- 1 pęczek świeżych kiełków fasoli, opłukanych zimną wodą i odsączonych
- 4 duże jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos
- Dodaj do woka 2 łyżki oleju i posiekany czosnek i wymieszaj
- Dodaj do woka krewetki.Podsmażaj aż krewetki zaczną zmieniać kolor
- Dodaj kiełki fasoli do woka, zamieszaj
- Dodaj makaron ryżowy, zamieszaj
- Dodaj wcześniej przygotowany sos do woka i energicznie wymieszaj. Za pomocą łopatki odepchnij makaron na bok i dodaj trochę oleju na pustą powierzchnię i rozbij na nim jajko. Za pomocą łopatki wymieszaj żółtko z białkiem i smaż aż się zetnie.
- Wymieszaj jajko z makaronem. Dodaj szczypiorek i chwilę podsmaż
Zapakuj do ulubionego lunchboxa. Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Omielife