Wiele dzieci uwielbia fast-foodowe jedzenie. Ale nie chcemy, żeby tak się odżywiały z wiadomych względów. Dlatego świetnym wyjście z sytuacji jest przygotowanie typowych fast-foodowych przysmaków takich, jak czipsy, paluszki rybne, czy ketchup, w domu ze świeżych składników, warzyw, przypraw. Wtedy fast-food będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy.

Składniki:

Paluszki rybne z łososia:
● 1 stek z łososia (200 g), jajko ubite ze szczytą soli, 100 g płatków kukurydzianych
lub bułki tertej, 2 łyżeczki mączki kukurydzianej

Czipsy warzywne:
● marchewka, ziemniaki (żółte, białe, fioletowe) , sól

Domowy ketchup
● 1 kg dojrzałych pomidorów
● 1 czerwona cebula
● 1 ząbek czosnku
● 1 łyżeczka oliwy z oliwek
● 7 cl octu balsamicznego
● 1 łyżeczka cukru
● 10 g soli
● mieszanka przypraw
● kilka kropel Tabasco

Paluszki rybne z łososia:
Łososia kroimy na plastry o grubości 1 cm. Obtaczamy je w mączce kukurydzianej i roztrzepanym jajku. Kruszymy płatki kukurydziane i obtaczamy w nich łososia. Grill wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rybę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 3, 4 minuty. I mamy pełną prawdziwej ryby, za to nie pływającą w tłuszczu wersję ulubionych przez dzieci paluszków rybnych!

Czipsy warzywne:
Warzywa obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie plasterki. Kładziemy na talerz przykryty folią aluminiową. Warzywa kładziemy na folii do pieczenia i przykrywamy drugim arkuszem folii. Folię nakłuwamy czubkiem noża, wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 4 – 5 minut ustawiając ją na maksymalną moc. Proces powtarzamy, aż warzywa staną się chrupkie,
posypujemy je solą, przyprawami. Nasze dzieci nie będą już jadły tłustych przesolonych czipsów z glutaminianem sodu!

Domowy ketchup:
Obieramy cebulę i szatkujemy, czosnek rozgniatamy nożem. Pomidory myjemy i kroimy na duże kawałki. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i dusimy na oliwie, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory, cukier, sól i przyprawy i dusimy wszystko bez pokrywki przez około pół godziny. Następnie przecieramy miksturę przez sitko, usuwając w ten sposób pestki.

Wrzucamy całość z powrotem na patelnię, dodajemy ocet i dusimy przez kolejne pół godziny na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy kilka kropel Tabasco. Mikstura powinna mieć konsystencję kremowo – syropową. Odstawiamy do ostygnięcia. Domowy ketchup można trzymać w lodówce do 12 dni i wciąż nadaje się do spożycia.

Smacznego!
Ewa Staśkiewicz