Składniki:
● 4 płaty papieru ryżowego
● awokado
● sok z połowy cytryny
● 1/2 jabłka
● 5 surowych małych marchewek
● kawałek włoskiej kapusty
● 1 łyżeczka oleju sezamowego
● 1 łyżeczka syropu klonowego
● sok z pomarańczy

Dodatki:
● śliwki
● jogurt naturalny
● domowa granola
● wstążki z marchewek
● kilka listków kolendry

Przygotowanie:
Marchewkę pociąć na plastry, następnie na zapałkę, przełożyć ją do naczynia, skropić sokiem z pomarańczy, odstawić.

Kapustę drobno posiekać, doprawić syropem klonowym oraz oliwą sezamową. Awokado wydrążyć, skropić sokiem z cytryny i posiekać, dodać posiekano drobno jabłko i wymieszać.

Papier ryżowy namoczyć w ciepłej wodzie, położyć na czystym blacie, wyłożyć siekane awokado z jabłkiem, następnie położyć kapustę oraz zamarynowane w pomarańczy marchewki, zrolować jak gołąbka, odłożyć na bok do lekkiego wysuszenia, przekroić na pół i zapakować do lunchboxa. Dołożyć do pudełeczka jogurt, granolę, śliwki, marchewki do chrupania oraz wstążki przygotowane za pomocą obieraczki i drugie śniadanie gotowe!
Ewa Staśkiewicz