Czy chcesz przygotować dziecku zbilansowany posiłek, który naładuje jego “baterie” w taki sposób, że nie przytyje? To danie to dokładnie to, czego Twój maluch potrzebuje: maki z omleta i szynki, które można jeść palcami ... Lub pałeczkami!

Składniki
● 2 jajka
● 6 łyżeczka mleka
● 1⁄4 cukinii
● szczypta soli
● 4 szczypty tartego sera
● 2 plasterki szynki

Krok 1: omlet
Ubijamy jajka, mieszamy z mlekiem, solą i tartym serem. Cukinię kroimy na małe kostki i wrzucamy na kilka minut do wrzątku, odsączamy i mieszamy z jajkiem. Omlet smażymy na patelni lub w mikrofalówce. Omlet powinien być cienki i pulchny.

Krok 2: maki
Omlet kroimy na pół, każdą połowę zwijamy, kiedy wciąż jest ciepły (żeby się nie porwał) i zawijamy go w plaster szynki. Rolki zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce na około godzinę, aby zachowały kształt. Następnie zdejmujemy folię i kroimy na plastry o grubości około 2 cm.

Wkładamy maki do pudełka śniadaniowego.

Oto drugie śniadanie w stylu japońskim, ale też europejskim.

Drugie śniadanie zapakowane do pudełka śniadaniowego Monbento Tresor
Ewa Staśkiewicz