Zmiana nawyków żywieniowych

Zmiana nawyków żywieniowych  może wydawać się na poczatku trudna. Przygotowanie zdrowych, świeżych obiadów zniechęca wile osób zanim jeszcze pomyślą o ich przygotowaniu. Można jednak rozpocząć zmiany w dość prosty sposób poprzez wprowadzenie kilku zmian:

  • Róbmy zakupy w sklepach i na bazarkach,  które prowadzą sprzedaż zdrowych produktów
  • Stwórzmy listę zakupów przed wyjściem i koniecznie trzymajmy się jej
  • Starajmy się kupować lokalne jedzenie i w miarę możliwości produkty ekologiczne 
  • Czytajmy etykiety 
  • Usuńmy  niezdrową żywność z szafek kuchennych i lodówki - zastąpmy ją  bogatymi w składniki odżywcze produktam
pojemniki na jedzenie szczelne z przegródkami

     Gotowi na zmiany ?  To jeszcze  5 porad i zaczynamy od dziś!

    1. Próbujmy różnych ziaren i kasz, takich jak:  żyto, owies, otręby owsiane, amarantus, gryka, quinosa, bulgur, kiełki pszenicy, brązowy ryż,  jęczmień.
    2. Wymieńmy owoce w puszkach na  brzoskwinie, gruszki, rodzynki, śliwki, morele, żurawiny, ananasa, mango i inne przekąski w wygodnym pojemniku 
    3. Nie kupujmy przetworzonych produktów mięsnych, o wysokiej zawartości tłuszczu a raczej chude , ekologiczne mięso albo produkty zawierające tofu lub inne produkty z dużą zawartością białka pochodzenia roślinnego , takie jak soja, soczewica czy ciecierzyca
    4. Unikajmy produktów, które zawierają  tłuszcze utwardzone - są powszechnie spotykane w ciastkach , czipsach itp.
    5. Słodycze ? Starajmy się mieć pod ręką  miód, syrop klonowy, syrop z agawy czy melasę. To świetnie zastapi rafinowaney cukier.

    Powodzenia:)

    Aleksander Woźnica