Też tak macie, że gdy budzi Was budzik od razu spoglądacie przez okno? A tam nareszcie słońce! A wraz z nim są już nasze ukochane szparagi. A jak szparagi, to już wiosna pełną parą i zaraz pojawią się kolejne młode warzywa i owoce, których po zimie jesteśmy tak spragnieni.
Szparagi są warzywami lekkostrawnymi. Zawierają szereg składników odżywczych: witaminę C, witaminy z grupy B, błonnik, kwas foliowy, fosfor, żelazo, potas, magnez i selen a ich cennym składnikiem są także zwalczające wolne rodniki antyutleniacze. Któż by pomyślał, że te niewinnie wyglądające pęczki zawierają w sobie tyle zdrowia. Warto dodać, że szparagi są niezwykle niskokaloryczne – mają tylko ok. 18 kcal w 100 g – to chyba wystarczająca zachęta!
Jak wybrać szparagi? Jakie są ich rodzaje i jak je przechowywać?
W Polsce dostępnie są dwa rodzaje szparagów, białe i zielone. Białe szparagi są łagodne i delikatne w smaku, natomiast zielone są bardziej aromatyczne o wyraźnym ostrym smaku i zdecydowanie mniej czasu wymagające jeśli chodzi o ich przygotowanie. Wybierając pęczek należy pamiętać aby wybierać proste, nieuszkodzone i sprężyste szparagi o podobnej wielkości i ze zbitymi główkami. By nie traciły charakterystycznego smaku, aromatu i delikatnej konsystencji, powinny być przechowywane w lodówce lub w wodzie. Szparagi najlepiej zużyć od razu lub najpóźniej w ciągu 2-3 dni od dnia zakupu. Pamiętamy o przechowywaniu w lodówce z końcówkami zanurzonymi w wodzie lub owiniętymi wilgotnym papierowym ręcznikiem kuchennym. Szparagi oczywiście mogą być gotowane, grillowane, pieczone i smażone. Dla mięsożerców informacja, że mogą być też podawane z boczkiem i całkiem pysznie smakują! Także z gorgonzolą, tradycyjnie z masłem, bechamelem lub bułką tartą.
Można je zabrać w pojemniku na żywność do pracy, biura czy też na rodzinny piknik. Lunch boxy to przydatny wynalazek - można do nich zapakować pozostałości z obiadu i przechować w lodówce do kolejnego dnia, aby potem zabrać niezjedzony posiłek do pracy. Mamy dla Was fajny, smaczny przepis, który można zjeść we dwoje na wieczorną kolacje przy świecach lub zapakować dla każdego w oddzielny pojemnik na żywność i zabrać ze sobą na drogę.
My życzymy smacznego a Wy zabierajcie się do roboty!