Dla osób poszukujących prostego, szybkiego i taniego przepisu na lunch do pracy, proponujemy zapiekankę z warzywami. Do jej wykonania potrzebne będą składniki, które zawsze masz w lodówce. W przygotowaniu zapiekanki pomoże silikonowa foremka Monbento Silicase, w której możesz piec, mrozić, lub używać jako przegródki do lunchbox’ów Monbento.
SKŁADNIKI
(Składniki na wypełnioną w 2/3 silikonową foremkę MonBento Silicase)
1/8 ciasta francuskiego w rulonie
2 łyżki stołowe sosu pomidorowego (można użyć gotowej Passaty)
6 pomidorków koktajlowych typu cherry (różne kolory urozmaicą danie)
6 czarnych oliwek
Połowa małej cukinii
1 łyżka stołowa oliwy
Zioła prowansalskie
Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wytnij prostokątny kształt z ciasta francuskiego i umieść je w silikonowej foremce. Ciasto powinno lekko wystawać ponad krawędź foremki (ok. 2 cm).
Przy pomocy kciuka, ugnieć ciasto w foremce.
Pokryj spód ciasta sosem pomidorowym.
Umyj pomidorki i pokrój je na pół. Oliwki również pokrój na połówki.
Umyj cukinię. Używając specjalnej obieraczki – temperówki (np. takiej), obierz cukinię w cieniutkie paski. Z pasków zrób małe ruloniki.
Ułóż dwie warstwy z warzyw na sosie pomidorowym. Polej oliwą, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 min. Danie będzie gotowe, gdy ciasto i warzywa przyjmą złocistą barwę.