Wiosna to przede wszystkim czas w którym możemy cieszyć się świeżymi sezonowymi warzywami i owocami. Zielenina stanowi doskonały dodatek do posiłków na wynos. Warto urozmaicać swoje potrawy o kawałki świeżych lub suszonych owoców oraz zdrowe orzechy.
SKŁADNIKI (2 porcje)
Kurczak w płatkach kukurydzianych:
- 4 cienkie filety z kurczaka
- 4 garści płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- 20 ml mleka
- olej słonecznikowy (do smażenia kurczaka)
- 50 g mąki
- Sól i pieprz
Makaron z warzywami:
- 2 małe fioletowe karczochy
- 2 garście groszku ogrodowego (świeżego lub mrożonego)
- 140 g makaronu
- 1 gałka masła
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Zacznij od przygotowania karczochów. Serca karczochów gotuj przez 12 minut we wrzącej wodzie. Dodaj groszek na 2 minuty przed końcem gotowania.
Zagotuj 1 litr wody i ugotuj wybrany przez siebie makaron. Dodaj sól i pieprz.
Przygotuj kurczaka:
Umieść kurczaka w mleku. Pokrusz płatki kukurydziane, aby zmniejszyć ich rozmiar, nie zamieniając ich w proszek. Obtocz kurczaka w mącę, dodaj odrobinę soli i pieprzu, a następnie zanurz w rozbełtanych jajkach i na koniec obtocz płatkami kukurydzianymi.
Smaż z każdej strony po 4 minuty na średnim ogniu. Kurczak powinien być usmażony a płatki nie przypalone.
Kurczaka można też upiec.
Umieść przyprawionego kurczaka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wsadź do piekarnika na 15 do 20 minut w temperaturze 180 ° C, aż płatki kukurydziane będą złote.
Po usmażeniu lub upieczeniu ułóż kurczaka na kilka minut na ręczniku papierowym lub chłonnej tkaninie.
Karczochy pokroić na małe kawałki, dodać do makaronu z masłem i groszkiem.
Podawać z sałatką ze szpinaku, fetą i jagodami goji; garścią migdałów i kawałkami grejpfruta.
U nas w pojemniku MonBento Original