Dr. David Frawley, znawca medycyny ajurwedycznej pisze „To co jemy wpływa na nasze samopoczucie i tym samym może prowadzić do psychicznych i fizycznych zaburzeń. Tak jak złe emocje zaburzają trawienie, tak samo złe trawienie może negatywnie odbić się na emocjach.” Poza tym według dr Fraweleya  nie musimy przekonywać się do polubienia owoców morza aby zachować niskotłuszczową dietę, ponieważ potrawy dzięki konkretnym składnikom idodatkom mogą być zdrowe i dobroczynne dla serca.

Warto zatem pochylić się jeszcze raz nad  przyprawami. Co powinniśmy schować w swojej kuchennej szafce?  Przedstawiamy fantastyczne przyprawy kuchni indyjskiej, dzięki którym możemy zachować zdrową dietę.  Podczas przygotowywania  potraw pamietajmy o podstawowej zasadzie zdrowego gotowania według ajurwedy - przynajmniej w jednym posiłku w ciągu dnia należy połączyć wszystkie możliwe smaki czyli:

- słodki – miód, ryż, mleko, makaron
- kwaśny – cytryna, twardy ser, jogurt, ocet winny
- słony – wszelkie słone produkty
- ostry – papryczki chilli, pieprz cayenne, imbir
- gorzki – warzywa liściaste, sałata, szafran
- cierpki – granat, fasola 

Kardamon 

rozgrzewające organizm zioło przyspiesza metabolizm i pomaga ciału spalać tłuszcz. Kardamon uznany jest za jeden z najlepszych naturalnych wspomagaczy trawienia, który nie tylko wpływa dobroczynnie na cały układ trawienny, ale przede wszystkim pomaga ciału lepiej przetwarzać wszystko to, co spożywamy.

Papryczki chilli 

w zasadzie o wszystkich potrawach, które zawierają dodatek chilli mówi się, że spalają tłuszcz.

Liście curry

roślina ta wypłukuje z organizmu toksyny i redukuje nagromadzony w nim tłuszcz i pokłady złego choresterolu. Wprowadzenie do codziennej diety przynajmniej 10 listków curry np. jako dodatek do sałatek lub jako napar) efektywnie wesprze osoby otyłe w walce z nadwagą.

Czosnek 

dzięki zawartej w nim allicynie, organicznym związku chemicznym o charakterystycznym zapachu, charakteryzuje się nie tylko działaniem bakteriobójczym, ale taże pomaga redukować w organizmie choresterol i niezdrowe tłuszcze.

Olej musztardowy

to wytłaczany z ziarenek gorczycy olej o bardzo niskiej zawartości tłuszczu. Oprócz zawartości kwasu tłuszczowego, kwasu oleinowego, kwasu erukowego i kwasu linolowego, zawiera także antyoksydanty i ważne witaminy, a ponadto redukując choresterol dobroczynnie oddziaływuje na serce.

Cynamon i goździki 

przyprawy te tak powszechnie stosowane w kuchni indyjskiej wspomagają działanie insuliny, obniżają poziom glukozy we krwi, redukują choresterol, lipoproteiny niskiej gęstości i trójglicerydy u chorych na cukrzycę drugiego typu.

Mung dal złota fasola

kiełki tej fasoli bogate są w witaminy A, B, C i E oraz wiele minerałów takich jak wapń, żelazo i potas. Fasola ta zawiera bardzo niskie ilości tłuszczu i dlatego wchodzi w skład wielu programów dietetycznych. To bogate źródło protein i błonnika obniża też poziom choresterolu we krwi. Zawarty w mung dal błonnik spowalnia rozpad węglowodanów, które wspomagają trawienie, stabilizują poziom cukru we krwi i zapobiegają jego nadmiernemu wzrostowi tuż po spożyciu posiłku.

Takie połączenia pomogą  zapobiec nadmiernemu łaknieniu, uchronią od przybierania zbędnych kilogramów oraz pomogą w utrzymaniu zdrowia! 

Aleksander Woźnica