Rozgrzewająca zupa z dyni
Dynia zaskakuje nas każdego roku w swoim sezonie. Ciężko przejść obok niej, nie marząc o tym by zabrać ją do domu. Różnorodne barwy, skórki, kształty i odmiany to zupełnie zachęcają do zakupu. Szarość jesieni na zewnątrz, bury klimat ale kochamy jesień za dyniową rozpustę, za herbatę z miodem, cytryną i imbirem, za szukanie po szafkach kwiatu lipy, który warto zasuszyć specjalnie na jesienne chłody no i oczywiście kochamy za wszelkiego rodzaju gorące zupy, które rozgrzewają organizm.
Dlaczego warto jeść dynię
Jesień to dobra pora na zdrowe odżywianie i skoro mowa o ukochanej dyni to trezba przyznać, że właściwości leczniczych i wartości odżywczych nie sposób u dyni przecenić! Dynia to warzywo bogate nie tylko w minerały takie jak cynk , ale też witaminy... Świeże pestki dyniowe pozwolą pozbyć się pasożytów! Jako ciekawostkę dodamy, że dynia znalazła zastosowanie w meksykańskiej medycynie naturalnej jak i kuchni. Właśnie tam przepisy na przetwory z dyni przekazywane są z pokolenia na pokolenie!