Hummus to znana z kuchni arabskiej pasta lub dip, przygotowywana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Może stanowić przekąskę np. na lunch bądź dodatek do innych dań. Hummus stał się bardzo popularnym daniem kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Różne smaki hummusu można otrzymać dzięki dodawaniu do składników bazowych innych warzyw np. papryki, pietruszki czy pomidorów. W naszym przepisie zdecydowaliśmy się na dodanie awokado, które znane jest ze swoich odżywczych i zdrowotnych właściwości, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako przekąska na lunch do zabrania do szkoły lub pracy.
SKŁADNIKI
- 100 g ciecierzycy
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
- Sok z 1 limonki
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ ząbka czosnku
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Namocz ciecierzycę na noc przed przygotowaniem przepisu. Po namoczeniu osusz ciecierzycę i włóż do rondla z wodą, gotuj pod przykryciem, aż do miękkości. Odcedź i ostudź.
[PORADA] Jeśli chcesz szybciej przygotować ten przepis, możesz użyć gotowanej ciecierzycy (dostępnej w puszkach).
Obierz i pokrój awokado. W kielichu blendera umieść awokado wraz z ciecierzycą (możesz pozostawić odrobinę do dekoracji), tahini, sokiem z limonki, 2 łyżkami oliwy z oliwek, czosnkiem, kminem, szczyptą pieprzu i soli do smaku.
Zblenduj składniki aż do otrzymania kremowej pasty.
Wrzucamy hummus do szklanego pojemnika IRIS i dekorujemy resztą oliwy z oliwek, papryki i ciecierzycy zarezerwowanej do dekoracji.
Umieść hummus w pojemniku, dodaj resztę oliwy, ziarenka ciecierzycy i kilka plasterków awokado do dekoracji.
U nas w torbie z zestawem pojemników IRIS.