Hummus to znana z kuchni arabskiej pasta lub dip, przygotowywana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Może stanowić przekąskę np. na lunch bądź dodatek do innych dań. Hummus stał się bardzo popularnym daniem kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Różne smaki hummusu można otrzymać dzięki dodawaniu do składników bazowych innych warzyw np. papryki, pietruszki czy pomidorów. W naszym przepisie zdecydowaliśmy się na dodanie awokado, które znane jest ze swoich odżywczych i zdrowotnych właściwości, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako przekąska na lunch do zabrania do szkoły lub pracy.

SKŁADNIKI

- 100 g ciecierzycy

- 1 dojrzałe awokado

- 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)

- Sok z 1 limonki

- 2,5 łyżki oliwy z oliwek

- ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- ½ ząbka czosnku

- Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Namocz ciecierzycę na noc przed przygotowaniem przepisu. Po namoczeniu osusz ciecierzycę i włóż do rondla z wodą, gotuj pod przykryciem, aż do miękkości. Odcedź i ostudź.

[PORADA] Jeśli chcesz szybciej przygotować ten przepis, możesz użyć gotowanej ciecierzycy (dostępnej w puszkach).

Obierz i pokrój awokado. W kielichu blendera umieść awokado wraz z ciecierzycą (możesz pozostawić odrobinę do dekoracji), tahini, sokiem z limonki, 2 łyżkami oliwy z oliwek, czosnkiem, kminem, szczyptą pieprzu i soli do smaku.

Zblenduj składniki aż do otrzymania kremowej pasty.

Wrzucamy hummus do szklanego pojemnika IRIS i dekorujemy resztą oliwy z oliwek, papryki i ciecierzycy zarezerwowanej do dekoracji.

Umieść hummus w pojemniku, dodaj resztę oliwy, ziarenka ciecierzycy i kilka plasterków awokado do dekoracji.

U nas w torbie z zestawem pojemników IRIS.

Aleksander Woźnica