Przepis na pyszną i pożywną wegańską owsiankę z komosy, którą można przygotować z wyprzedzeniem i zabrać ze sobą na drugie śniadanie.
Składniki:
- 60g trójkolorowej komosy ryżowej
- 250 ml migdałowego lub innego mleka do wyboru
- szczypta mielonego cynamonu
- syrop klonowy lub surowy miód do smaku
- 140g mieszanych jagód, takich jak jagody, maliny lub jeżyny
- 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
- Opłucz komosę ryżową zimną wodą.
- Wrzuć komosę ryżową do garnka z pokrywką, a następnie dodaj mleko migdałowe i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, przykryj pokrywką, następnie zmniejszyć ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 12–15 minut, aż prawie całe mleko się wchłonie.
- Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut. To sprawi, że owsianka zgęstnieje.
- Dodaj do smaku syrop klonowy lub miód. Nałóż do termosu obiadowego Black+Blum. Udekoruj jagodami i migdałami tuż przed podaniem.