Przepis na pyszną i pożywną wegańską owsiankę z komosy, którą można przygotować z wyprzedzeniem i zabrać ze sobą na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 60g trójkolorowej komosy ryżowej
  • 250 ml migdałowego lub innego mleka do wyboru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • syrop klonowy lub surowy miód do smaku
  • 140g mieszanych jagód, takich jak jagody, maliny lub jeżyny
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Opłucz komosę ryżową zimną wodą.
  2. Wrzuć komosę ryżową do garnka z pokrywką, a następnie dodaj mleko migdałowe i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, przykryj pokrywką, następnie zmniejszyć ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 12–15 minut, aż prawie całe mleko się wchłonie.
  3. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut. To sprawi, że owsianka zgęstnieje.
  4. Dodaj do smaku syrop klonowy lub miód. Nałóż do termosu obiadowego Black+Blum. Udekoruj jagodami i migdałami tuż przed podaniem.
Przepis pochodzi z bloga Black+Blum
Sylwia Starzynska