Sezon grzybowy czas zacząć takim smacznym daniem w pracy! Co tam... trzeba kusić koleżanki i może nawet inspirować do fantastycznego przebywania w kuchni Kto się pisze?

Makaron z kurkami i świeżym szczawiem Składniki:

●  200g ulubionego makaronu
●  300g świeżych kurek
●  250g śmietanki 30%
●  1 cebula
●  2 ząbki czosnku
●  garść świeżego szczawiu baby
●  pół pęczka zielonej pietruszki
●  pół pęczka zielonego koperku
●  sól, pieprz do smaku
●  łyżeczka sosu sojowego
●  łyżka oleju

●  łyżka masła

 

 

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż poszatkowaną cebulkę i czosnek. Dodaj oczyszczone kurki i podsmażaj jeszcze przez chwilę aż grzyby puszczą sok, dolej śmietankę oraz masło, dopraw do smaku sosem sojowym oraz solą i pieprzem i duś aż zredukuje się leciutko sos. Posiekaj drobno pietruszkę i koperek, dorzuć na końcu duszenia do patelni, przemieszaj i połącz z ugotowanym makaronem. Przełóż na talerz lub do pojemnika na wynos, dorzuć garść świeżego szczawiu który nada kwaśności w Twoim makaronie i delektując się, zjedz!

Zabierając na wynos zapakuj do pojemnika Box Appetit

Łukasz Baryła