Omiebox lunchbox z termosem z przegródkami

Mac and cheese, czyli makaron z sosem serowym jest niesłychanie popularnym daniem dla dzieci w Stanach Zjednoczonych. To danie łatwe i szybkie, idealne do dziecięcego lunchboxa.

Składniki:

  • 1,5 szklanki makaronu typu kolanka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki sera cheddar (startego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw w garnku.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i rozpuść masło
  3. Dodaj mąkę i podgrzej, aż lekko zgęstnieje.
  4. Wymieszaj z mlekiem i kontynuuj mieszanie na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Około 5-7 minut.
  5. Usuń patelnię z ognia. Dodaj posiekany ser i mieszaj, aż się połączą.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Wlej sos serowy na makaron i mieszaj, aż się połączą. Nadmiar sosu zostanie wchłonięty podczas pieczenia.
  8. Danie umieś w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra/dół) przez 10-15 minut. Aby macaroni cheese miał chrupiący wierzch, całość przed umieszczeniem w piecu posyp tartym serem.

To danie, które można śmiało podgrzewać na drugi dzień i zapakować do termosu obiadowego - na zdjęciu śniadaniówka z termosem marki Omie.

Przepis pochodzi z bloga Omielife

Sylwia Starzynska