Mac and cheese, czyli makaron z sosem serowym jest niesłychanie popularnym daniem dla dzieci w Stanach Zjednoczonych. To danie łatwe i szybkie, idealne do dziecięcego lunchboxa.
Składniki:
- 1,5 szklanki makaronu typu kolanka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki sera cheddar (startego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw w garnku.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i rozpuść masło
- Dodaj mąkę i podgrzej, aż lekko zgęstnieje.
- Wymieszaj z mlekiem i kontynuuj mieszanie na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Około 5-7 minut.
- Usuń patelnię z ognia. Dodaj posiekany ser i mieszaj, aż się połączą.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wlej sos serowy na makaron i mieszaj, aż się połączą. Nadmiar sosu zostanie wchłonięty podczas pieczenia.
- Danie umieś w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra/dół) przez 10-15 minut. Aby macaroni cheese miał chrupiący wierzch, całość przed umieszczeniem w piecu posyp tartym serem.
To danie, które można śmiało podgrzewać na drugi dzień i zapakować do termosu obiadowego - na zdjęciu śniadaniówka z termosem marki Omie.
Przepis pochodzi z bloga Omielife