Ostatnio mamy obsesję na punkcie cukinii:). Cukinia jest nie tylko wszechstronna (jednego dnia pikantny makaron z cukinii, a następnego słodki chlebek z cukinii? Tak, proszę!) Cukinia jest też niesamowicie smaczna!
Oto przepis na pyszną, kremową zupę z cukinii, inspirowany i zaadaptowany z magazynu Food and Wine.
Składniki
- 1 łyżka masła niesolonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 pokrojony ząbek czosnku
- Sól do smaku
- Świeżo zmielony pieprz
- 680g cukinii, przekrojonej wzdłuż na pół i pokrojonej w plastry
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- W dużym rondlu rozpuść masło w oliwie z oliwek
- Dodaj cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu (nie zapomnij często mieszać!). Około 7-8 minut później wszystko powinno być zmiękczone, a cebula powinna być zeszkolna.
- Dodaj cukinię i gotuj (nadal mieszającj!), aż wszystko dobrze się połączy i zmięknie - zajmie to około 10 minut.
- Dodaj bulion oraz 1,5 szklanki wody i zagotuj zupę. Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, gdy cukinia będzie bardzo miękka.
- Zupę zmiksuj w blenderem , aż będzie jedwabiście gładka. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj na gorąco przybrane cukinią. I oczywiście wyślij resztki do szkoły ze swoimi maluchami w ich szczelnym pojemniku OmieBox!
Smacznego:)
Przepis pochodzi z bloga Omielife