Omiebox lunchbox z termosem zupa z cukini

Ostatnio mamy obsesję na punkcie cukinii:). Cukinia jest nie tylko wszechstronna (jednego dnia pikantny makaron z cukinii, a następnego słodki chlebek z cukinii? Tak, proszę!) Cukinia jest też niesamowicie smaczna!

Oto przepis na pyszną, kremową zupę z cukinii, inspirowany i zaadaptowany z magazynu Food and Wine.

Składniki

  • 1 łyżka masła niesolonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • Sól do smaku
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 680g cukinii, przekrojonej wzdłuż na pół i pokrojonej w plastry
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
  1. W dużym rondlu rozpuść masło w oliwie z oliwek
  2. Dodaj cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu (nie zapomnij często mieszać!). Około 7-8 minut później wszystko powinno być zmiękczone, a cebula powinna być zeszkolna.
  3. Dodaj cukinię i gotuj (nadal mieszającj!), aż wszystko dobrze się połączy i zmięknie - zajmie to około 10 minut.
  4. Dodaj bulion oraz 1,5 szklanki wody i zagotuj zupę. Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, gdy cukinia będzie bardzo miękka.
  5. Zupę zmiksuj w blenderem , aż będzie jedwabiście gładka. Dopraw solą i pieprzem.


Podawaj na gorąco przybrane cukinią. I oczywiście wyślij resztki do szkoły ze swoimi maluchami w ich szczelnym pojemniku OmieBox!

Smacznego:)

Przepis pochodzi z bloga Omielife